pexels-photo-220723

Нараства рискът от болести и смъртност заради климата

15 ноември 2017

Рискът от болести и смъртност, причинени от климатични промени, се е покачил с 30% от 1980 г. до 2017 г., сочи доклад на Световната метеорологична организация. 2017 година е една от трите най-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Периодът 2013-2017 г. е най-топлият 5-годишен период с температури, достигащи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани с бърза последователност в Карибите и такива, достигащи до Ирландия.

Това стана известно от данните на Световната метеорологична организация за състоянието на климата на Земята, представени днес на Световния ден на Географските информационни системи ( ГИС) в България.

На провеждащия се днес форум в София Омар Бадур, програмен ръководител „Климатични данни и мониторинг в Световната метеорологична организация“, представи доклад за състоянието на климата на Земята през 2017 г. и как чрез ГИС технологии можем да сме по-подготвени за климатичните промени и да се справим с бедствията.

Рискът от болести и смъртност, причинени от климатичните промени, се е покачил с 30 на сто от 1980 г. до 2017 г.

През 2016 г. 23,5 милиона души са разселени поради бедствия, причинени от климатичните промени, сочат представените от водещия климатолог данни в изготвения от него доклад.

Докладът на Световната метеорологична организация за състоянието на климата през 2017 г., се явява и основа за провеждащата се в момента конференция в Бон по изменението на климата.

Омар Бадур сподели също така опита на Световната метеорологична организация за интегриране, обработка и анализ на данни от различни източници, включително в реално време и големи данни, както и за изграждане на ГИС базирани приложения.

Приложения, с които можем да бъдем по-подготвени за климатичните промени и които подпомагат планиране на действията, евакуиране и цялостно по-ефективно управление при природните бедствия.

„Използването на ГИС във всеки един икономически сектор повишава ефективността на работата и подобрява планирането. Аз се радвам, че на днешния форум ще бъдат представени ГИС решения от толкова разнообразни сектори. Това показва значението на тези технологии за дигитална трансформация на страната ни“, коментира еврокомисар Мария Габриел, която откри форума. Тя допълни, че за използването на дигиталните технологии от съществено значение е наличието на качествен интернет.

Чрез осигурено финансиране от Европейския съюз и в България ще се реализират проекти в това направление, единият от които е за осигуряване на точки за безжичен интернет – WiFi4EU, а другият е ГИС базирана платформа за Единна информационна точка.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)