7-1-15_Pluto_clouds_JHUAPL

НАСА: На Плутон има синьо небе и червен лед

09 октомври 2015

Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Нови хоризонти“ откри синьо небе на Плутон при историческото си прелитане край планетата джудже през юли. Сензационното съобщение бе направено на пресконференция на НАСА вчера от ръководителя на мисията Алън Стърн, цитиран от Асошиейтед прес, информира БТА.

НАСА информира още, че на Плутон има лед, образуван от вода, който на места е червен. Цветните снимки на Плутон могат да се видят на сайта на НАСА от днес. На тях ясно личи яркосиния ореол около планетата джудже на фона на тъмното небе. „Кой би очаквал синьо небе в Куйперовия пояс?“ – възкликна Алън Стърн. Той определи гледката като великолепна и фантастична.

Според експерти на НАСА синьото небе често е резултат от разсейването на слънчевите лъчи от много малки частици. На Земята това са миниатюрните молекули на азота. На Плутон тези частици вероятно са по-големи, но все пак относително малки – като частиците, които наричаме толини. На практика тези частици на Плутон са червени и сиви. Предполага се, че те формират горната атмосфера на Плутон. Някои от тях след това се свързват помежду си, стават по-големи тежки и падат на повърхността на планетата джудже.

Специалисти на НАСА съобщиха още, че на повърхността на Плутон са открити много ледени петна. На места те са с червен цвят, което озадачава специалистите.

На 14 юли 2015 година космическият апарат се приближи на минимално разстояние от Плутон – на 12 500 километра и направи серия от уникални снимки.

Мисията „Нови хоризонти“ започна през януари 2006 година. След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда км, тази година сондата „Нови хоризонти“ на НАСА започна да изследва Плутон, припомня Франс прес.

снимка: pluto.jhuapl.edu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)