студ

НАСА плаши: Идва студ, който земята не е виждала!

06 октомври 2018

Доста шокираща прогноза за предстоящите климатични промени отчете апаратът „Кибер“ на сателита на НАСА „Тимед“. Той следи  следи емисиите на въглероден диоксид и азотен оксид – две субстанции, които играят ключова роля в енергийния баланс на въздуха от 100 до 300 км над повърхността на Земята.

В момента слънцето навлиза в една от своите най-ниски точки в космическата ера. Слънчевите лъчи не са като всички предходни месеци на 2018 година, а ултравиолетовото излъчване бързо намалява. Новите изследвания показват, че най-високите слоеве на Земята отчитат голямо изстудяване.

„Над земната повърхност нашата атмосфера губи топлината си. Ако тази тенденция продължи, горните слоеве на атмосферата скоро биха могли да станат рекордно студени, с невиждан студ от началото на изследването на Космоса“, обобщава резултатите Мартин Млинчак от НАСА.

Кибер сателит

Чрез измерване на инфрачервеното лъчение, „Кибер“ може да определи топлинното състояние на газа на самия връх на атмосферата на Земята, т.е. в слой, който учените наричат термосфера, съобщава Новости.

„Термосферата винаги е студена по време на минимума на Слънцето и това е една от най-важните причини, поради която 11-годишният слънчев цикъл засяга нашата планета„, обясни още Млинчак.

Скоро след прогнозата обаче, редица водещи синоптици от различни държави увериха, че дори и подобна прогноза да е реална, то докато тя се сбъдне, със сигурност ще минат десетки, ако не и стотици години.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)