Romanian army soldiers from the guard re

НАТО с най-големите учения след Студената война, включително и в България

19 август 2015

НАТО започна най-големите си маневри след края на Студената война със съвместни учения на въздушнодесантните си войски, съобщи ТАСС като се позова на съобщение, направено във вторник от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. Както уточняват от командването, в многонационалните учения с кодово име Swift Response 15 („Бърз отговор 15″), участват над 4,8 хиляди военнослужещи от 11 страни: България, Франция, Германия, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Полша , Португалия, САЩ и Франция. Ученията започнаха в събота и ще продължат до 13 септември.
Според командването на американските сухопътни сили в Европа, става дума „за най-голямото съвместно действие за подготовка на въздушнодесантните сили на континента след края на Студената война“. Ученията са насочени към подобряване на оперативната съвместимост на „силите (на НАТО), поставени във висока степен на готовност“. Освен това ученията са предназначени да „демонстрират способностите на алианса за бързо разгръщане и действия в подкрепа на запазването на силна и сигурна Европа“, заяви американската страна.

Кулминацията на ученията би трябвало да станат насрочените за 26 август парашутни десанти на полигоните в Хохенфелс (Германия) и „Ново село“ в България. Предполага се, че във всеки десант ще бъдат стоварени над хиляда войници, както и военна техника.

данни: ТАСС
снимка: Газета.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)