Град в руини

Национален военноисторически музей стартира кампания „Град в руини”

27 март 2019

Национален военноисторически музей стартира кампания „Град в руини. Твоята история за бомбардировките над София”, чиято цел е да събере спомени, фотографии и вещи, свързани с едни от най-драматичните моменти от историята на столицата – бомбардировките през Втората световна война.

От музея призовават:

„Ако ти или твоите близки пазите спомена за войната и за изгубеното наследство на София и искаш те да станат част от колективната памет на нашия град, се свържи с нас във Facebook или на nvim.pr@gmail.com. С твоя помощ ще изградим пълнокръвен разказ за столицата преди, по време и след бомбардировките.”

Предвижда се да се създаде безплатно интерактивно приложение за мобилни устройства – пътеводител към изгубеното в бомбардировките от Втората световна война недвижимо наследство на София, с което разходката из съвременния град ще се превърне в общуване с миналото. Също така идеята е да се създаде сетивно пространство в Националния военноисторически музей, което ще потопи назад в годините на бомбардировките и ще предизвика да се разходите из разрушените улици, покрай съборените сгради и да изживеете войната.

Кампанията е част от проекта „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ на Националния военноисторически музей, финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

Вижте още: Връчиха наградата „Музей на годината”

снимка: НВИМ

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)