Националният музей на Катар е готов (видео)

29 март 2019

Националният музей на Катар в Доха е готов и отвори врати. Той е създаден по проект на френския архитект Жан Нувел и „Ателие Жан Нувел“. Сградата се превърна в един от най-впечатляващите и грандиозни проекти на 2019 г.

Снимка: Ateliers Jean Nouvel

Снимка: Ateliers Jean Nouvel

Особено ефектен е погледът отгоре към покрива на музея. Той е изграден от серия пресичащи се дискове, изработени от стомана. Фасадите са облицовани с бетонни плочи, подсилени със стъкло.  Общата площ, която обхваща Националния музей на Катар е 53 хиляди кв. м.

Катар

Снимка: Ateliers Jean Nouvel

Всичко в музея е проектирано така, че посетителите да си спомнят за пустинята, разкриваща се от брега на морето. А дисковете са вдъхновени от пясъчната роза.

Музеят разполага с помещения за постоянна експозиция и галерии, в които се предвижда провеждането на временни изложби. Изградена е зала с 220 места за лекции и конференции, както и форум – полукръгла зала  със 70 места за по-малки събития. Има също ресторант, кафене и няколко магазина. Архитектът отделя специално внимание на музейните складове и реставрационните работилници.

Снимка: Ateliers Jean Nouvel

Снимка: Ateliers Jean Nouvel

Построяването на музея е във връзка със Световното първенство по футбол, което ще се проведе през 2022 г. в Катар. Освен него любителите на футболната игра ще могат безплатно да посетят още Музея на ислямското изкуство и древното културно наследство, Националната библиотека, която съхранява повече от един милион книги, изкуствен остров с луксозен жилищен комплекс и яхти. За шампионата ще бъдат построени и 37 метростанции.

Снимка: Ateliers Jean Nouvel

Снимка: Ateliers Jean Nouvel

Вижте още: Националният музей на Катар ще бъде открит през март 2019 година

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)