Blue-Sky-Aircraft-Plane-Clouds

Нашите права по време на пътуване (част I)

17 юли 2014

В сезона на ваканциите все повече и ние, и членовете на семейството ни летим в различни посоки. Ето защо потърсихме професионалните съвети и препоръки на адвокат Галина Петрова.

Летенето със самолет е безспорно отлична възможност за бързо и комфортно пътуване на сравнително поносима цена. В последните 10 години голяма популярност завоюваха и ниско тарифните авиокомпании. Те предлагат бързо транспортиране на хора със сравнително малки финансови възможности и по-малко багаж. Това доведе до голям бум в придвижването. Благодарение на това цените станаха все по-достъпни и авиотранспортът стана достъпен за доста широк кръг хора. Със сигурност това започва да се отразява на качеството – отменени полети, закъснения, загубен багаж, в повече продадени билети и други. Това са само част от проблемите, които могат да ни се случат и да помрачат ваканцията ни. Затова е важно всеки един от нас да знае правата си при пътуване със самолет.

background-images-wallpaper-plane-vehicles-99025

Новите регулации  в Европейския съюз дават много права на пътниците и е редно да ги познаваме и да сме информирани за тях. Може да се възползваме от тях в случай на нужда и важат, ако отпътувате, от което и да е летище в ЕС, или пристигате в ЕС с превозвач, регистриран в Съюза или в Исландия, Норвегия или Швейцария. Правилата са обвързващи за всички авиокомпании от Европейския съюз, но пътникът трябва да се е чекирал 45 минути преди полета. И все пак да започнем първо със закупуването на билет. Важно е да знаем,че не може да изискват от нас  да заплатим по-висока цена за билет заради националността ни или мястото, от което купуваме билета. Когато резервирате полет онлайн, общата цена на билета, включително всички задължителни елементи като данъци и такси, трябва да бъде видима от самото начало, за да можете да сравнявате цените между авиокомпаниите и да правите информиран избор. Освен окончателната цена най-малко следната информация трябва да бъде ясно посочена: цена за превоз, данъци, летищни такси, други такси (например за сигурност или гориво) или допълнителни такси. Второ,ние  имаме права и в случай, че нещо се обърка.

 

Ето и възможните проблеми, които могат да възникнат и какви са правата ни в подобни ситуации:

В случай на продадени билети в повече или анулиране на полет

- Когато продадените билети са повече от местата в самолета, авиокомпанията е задължена да потърси доброволци, които да се откажат от местата си на борда. Тези пътници или тези от изцяло анулирани полети имат следните права и възможности:

- Възстановяване на пълната цена на билета, когато пътуването се обезсмисля;
– Възстановяване на част от цената, когато е използвана, прелетяна едната посока;
– Да  бъде предложена друга оптимална възможност, за да се реализира пътуването и придвижването до крайната дестинация;
– Презаверяване на билета за друг полет;
–  В случай, че се налага допълнително чакане, засегнатите пътници имат право на допълнителна храна и напитки. При необходимост чакащите имат право на нощувка в хотел, 2 безплатни телефонни обаждания, изпращане на две електронни писма или 2 факса.

При наличието на такива обстоятелства освен гореизброените начини за решаване на проблема, имаме право и на обезщетения:

  1. 250 евро при полети до 1500 км.;
  2. 400 евро при полети над 1500 км. В границите на ЕС  и при други полети на разстояние от 1500 до 3500 км.
  3. 600 евро при всички останали полети над 3500 км.

Това също така важи за чартърни полети и полети с фиксирана цена.

Важно е да се знае,че при отменен полет няма да получите обезщетение, ако:

- Отмяната се дължи на извънредни обстоятелства, например природни бедствия, терористичен акт и др. В това число не влизат технически проблеми и повреди;
– Сте бил информиран 2 седмици преди датата на полета по разписание, или са ви предложили алтернатива за същия маршрут с подобно на първоначалното разписание.

Полезно е да се знае,че в случай на отмяна на полет пътниците могат при определени условия да искат, наред с обезщетението, предоставено им за претърпените имуществени вреди, и обезщетение за неимуществени вреди. Освен това пътникът може да иска обезщетение поради отмяна на полета, когато самолетът е излетял, но по някаква причина е бил принуден след това да се върне на летището на излитане и този пътник е бил пренасочен към друг полет. Това са само част от съветите за пътувания в разгара на ваканциите, които ви дава адвокат Галина Петрова. Очаквайте продължение за правата ни при закъснение на полета, проблеми с багажа и фалит на авиокомпания.

(очаквайте продължение)

текст: Галина Петрова
снимки: wallpaper.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)