На Бабинден на гости на клиника „Свети Лазар“

21 януари 2018

Навръх 21 януари, Денят на родилната помощ, известен като Бабинден, екипът на In LIFE TV гостува на д-р Николова от една от най-популярните клиники у нас – акушеро-гинекологична болница ,,Свети Лазар“.

7a97cfd4-af55-4c89-a5ae-7a15c5c56836

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Пред камерата ни тя сподели своите виждания за настоящите проблеми в акушерството, не скривайки опасенията от ниската раждаемост в днешно време. Д-р Николова не пропусна да предупреди и всички представителки на нежния пол, че за здравето най-важното нещо е редовната профилактика.

Репортер: Ася Георгиева
Оператор: Кунчо Поляшки
Постпродукция: Николай Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)