На Великден в село Голец

28 април 2019

Преди време екипът ни беше специален гост в село Голец по време на един от най-хубавите и почитани празници в църковния календар – Великден. Живописното село е разположено само на 20 километра от град Ловеч, в подножието на Ловчанската планина.

TON_2063

Заедно със самодейците от читалището, основано през 1927 година, ние отбелязахме празника, спазихме традициите и усетихме духа на Великден по един невероятен начин. Истинско удоволствие за всички сетива е да се потопиш в тази невероятна атмосфера. Зареждащо е и много вълнуващо.

TON_2094

Заедно със самодейния колектив към Народното читалище на село Голец, станахме рано, боядисахме яйца и омесихме козунаци. Усетихме очарованието на празника, почувствахме се истински българи. Не само самодейците, но и целият ни екип беше облечен в традиционните за село Голец народни носии.

TON_2189

Малки и големи се включиха в спазването на ритуалите и всички бяхме много, много щастливи. Жените от фолклорната група изпълниха най-красивите песни от репертоара си. Слънцето грееше и навсякъде ухаеше на пролет. Беше не само красиво, но и много истинско.

TON_2191

Традициите са нещо наистина велико и много истинско, те ни връщат назад във времето и ни показват, че само ако ги спазваме ще пребъдем във времето, като нация и народ. Отворете сърцата и душите си за най-светлия християнски празник – Великден.

репортери: Ася Георгиева, Калина Станева, Александра Милтенова
оператор: Венелин Бакалов
фотограф: Антон Хариев
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)