На гости в Бъкингамския дворец

На гости в Бъкингамския дворец

14 май 2015

Макар и да сме далеч от Великобритания и онези малко крайни емоции, които съпътстват поданиците на Нейно Кралско величество при всяка новина около височайшата фамилия в Бъкингам, не крием, че и има моменти, в които и ние сме завладяни от любопитство.

На гости в Бъкингамския дворец

Да, тези от нас, които се вълнуват и от най-малкият детайл от личния живот на принц Чарлз, Хари, Уилям, Кейт Мидълтън, малкия Джордж, кралица Елизабет (и дори покойната принцеса Даяна), са малцина, но когато говорим за онова атрактивно място, на което прекарват ежедневието си – а именно Бъкингамския дворец, ситуацията е малко по-различна.

img_5594

Освен, че е сред последните действащи кралски дворци в света, той е притегателно място за милиони туристи, посещаващи Острова всяка година. Често обаче, извън погледа остават онези цифри, които го описват най-точно – официалната резиденция на кралица Елизабет е разположена в лондонския район Уестминстър и се състои от точно 775 стаи.

Photo: Derry Moore

52 от тях са предназначени за фамилията, 188 – за персонала, 92 са офис помещения, има 78 бани и 19 официални зали. Прозорците в Бъкингам са точно 760, като се почистват на всеки месец и половина, а вратите са 1524. За да не забравим, че говорим за едно малко по-височайшо като статут семейство, ще припомним, че в двореца на съхранение стоят и редица произведения на изкуството (в „скромната“ цифра от около 20 000 експоната).

The Royal Collection © 2002, Her Majesty Queen Elizabeth II Photo: Derry Moore

Не по-малко красива е и задната част на резиденцията, в която е разположен голям и красив парк – заедно с езерото той е най-голямата частна градина в британската столица.

The-picture-gallery

И тъй като сме убедени, че все пак оставате верни на мотото „око да види, ръка да пипне“, ви показваме кадри на най-популярните помещения в двореца.

The Grand Staircase_Buckingam

Ако предпочитате виртуалния тур, то може да се разходите из Бъкингам тук, ако пък имате желание да го сторите на живо, то е добре да знаете, че той е отворен за посещения през летните месеци юли и август.

текст: Митко Попов
снимки: NY Daily News

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)