На днешната дата се е „родил“ саксофона

17 май 2016

На 17 май 1846 г. белгийският майстор на музикални инструменти Адолф Сакс патентова саксофона. Той започва да прави инструменти от ранна възраст, като по-късно изучава флейта и кларинет в Кралското училище по пеене в Брюксел.

След като напуска училище, той започва да експериментира с нови видове инструменти. Първото му важно изобретение е подобрение на бас кларинета, което патентова през 1834 г.

През 1841 г. Сакс се премества за постоянно в Париж и започва да работи върху нова серия инструменти, които демонстрира през 1844 г. Те получават името саксхорни и се използват широко и днес. През 1845 г. изобретява не толкова успешните сакстромби, медни инструменти с по-тесен отвор от саксхорните.

Още около 1840 г. той изобретява кларинет-бурдон, неуспешен предшественик на контрабас кларинета. По същото време той разработва и инструмента, с който е най-известен – саксофона, патентован през 1846 г. С времето саксофонът придобива известност и през 1867 г. Адолф Сакс получава преподавателско място в Парижката консерватория.

От тогава саксофон се преподава в Парижката консерватория. Според една версия, през 1861 г. Рихард Вагнер в постановката на „Танхойзер” в Париж използва наведнъж 12 саксофона, тъй като в града не можело да бъдат намерени предвидените в партитурата 12 валдхорни.

Още през 1842 г. композиторът Хектор Берлиоз пише с въодушевление за новия инструмент, като отбелязва, че той, саксофонът несъмнено ще има революционно значение и че той, саксофонът, достига самите граници на тишината.

След конструирането си саксофонът се използвал главно във военните духови оркестри. В симфоничния оркестър е бил използван рядко. Включен е в творби на Бизе, Масне, Маербер, Барток и др. През 20-те години на миналия век навлиза в джазовата и танцова музика с типичен състав: два алт, два тенор и един баритон.

снимка: rabstol.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)