цар Симеон

На днешния ден цар Симеон побеждава византийците при Ахелой

20 август 2018

На 20 август 917 г. се е състояла известната битка при река Ахелой, при която българските войски начело с цар Симеон Велики разгромяват византийските. Начело на византийската армия е магистър Лъв Фока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята. България печели голяма победа в една от най-впечатляващите битки в Средновековието.

Първоначално българската войска се огъва, като част от стратегическия план на българския владетел. Но след това от засада се включват още от българските отряди, водени лично от цар Симеон. В разгара на битката е убит, дори собствения му кон.

Кръвопролитието е било голямо, победата категорична. Дори около половин век по-късно византийският автор Лъв Дякон пише, че „още могат да се видят купища кости при Анхиало [дн. Поморие], гдето тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите”.

След победната битка при Ахелой, пътят на българския владетел Симеон към византийската столица бил открит. Във управлението на Византия настъпили промени, а властта и влиянието на българския владетел се разпростряли на още по-големи територии.

текст: Силвия Аризанова
снимка: Българската победа при Ахелой, илюстрация към хрониката на Йоан Скилица (ХІ-ХІІ в.)

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)