cherpak

„На един черпак разстояние“

05 септември 2014

„На един черпак разстояние“

Книгата на Ричард Морей е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди „Мишлен“. Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета. Ала когато нещастието прогонва шумното семейство на Хасан от Индия в Люмиер, градче, сгушено във Френските Алпи, фамилията отваря собствен ресторант в близост до старомодно френско заведение. Семейство Хаджи донася в затънтеното градче подправките и уханията на Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки. Авторът е създал жив и пленителен разказ за семейството, националността, предразсъдъците и неизбежността на съдбата.

Ричард Морей е дългогодишен директор на европейската секция и главен редактор на списание „Форбс“. Започва работа в медията през 1984 г. като репортер за Ню Йорк, а две години по-късно е разпределен като кореспондент в Лондон. За годините прекарани във „Форбс” има публикувани множество материали, както и няколко награди за журналистика. „На един черпак разстояние“ е първият му роман, преведен на повече от 30 езика и по-късно филмиран от DreamWorks. Филмът е режисиран от шведа Ласе Халстрьом, стоящ зад заглавия като „Шоколад“ (2000) и „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ (1993). Продуценти на едноименния филм, чиято премиера у нас бе миналия петък, са Стивън Спилбърг и Опра Уинфри, а главната женска роля е поверена на Хелън Мирън.

снимка: ИК „Вакон“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)