На „Жеравна 2017″ с Антон Дончев и Бен Крос

17 август 2017

На 18, 19 и 20 август предстои юбилейното десето издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, организиран от Фондация „Българе“. Тази година той ще се проведе под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Министерството на туризма.

14067935_829151287187122_7660693456337745447_o

Сред официалните гости на „Жеравна 2017″ са вицепремиерът Валери Симеонов, министрите Боил Банов и Николина Ангелкова, Цветан Цветанов и Десислава Танева, проф. Николай Вълканов, писателят Антон Дончев и филантропът д-р Милен Врабевски, холивудската знаменитост Бен Крос. Миналата година „Жеравна 2016″ бе посетена от близо 20 000 души, които отнесоха незабравими спомени от днешната българска приказка.

DSC_0265

В петък, събота и неделя живописното балканско селце отново ще събере хиляди гости, дошли да се влеят в пулса на този невероятен фестивал, провеждащ се под боровите сенките на Добромерица. За доброволния скок век и половина назад във времето се готвят малки и големи българи, защото отдавна цели фамилии избират точно това фолклорна събитие на август пред ред изкушаващи летни приключения.

DSC_0269

Поредно лято в радиус 80 км от Жеравна не може да се намери свободно легло за нощувка по време на фестивала. Затова пък хотел „Звездоброец“ винаги ще ви приюти, шегуват се десетките нощували на палатка или просто увити в родопско одеяло под звездите по поляните на Добромерица в топлите августовски нощи. Звездното небе над това уникално кътче от родината ни наистина таи много нощна романтика, така непозната за жителите на големия шумен град.

14053756_830160163752901_2568384000081218764_o

Духът на фестивална Жеравна е наистина е заразителен. Очарованието на тесните й калдъръмени улички и старинните дървени къщи, потънали в зеленина и цветя, багрите и шевиците на пъстрите народни носии, които през трите фестивални дни са навсякъде около вас, ритмите на темпераментните български хора и парещото сърцето позабравено усещане за принадлежност към род и родина неусетно и сигурно пренасят в друго измерение. И никой, потопил се в магията му, не иска да си тръгва!
Освен многото приятелства, които задължително ще ви се случат тук, в Жеравна ви очакват и неизпитвани до момента патриотични емоции, а цветните спомени, които ще отнесете със себе си, гарантирано ще ви топлят до следващото лято. Трябва само да се разровите в бабините ракли, да изтупате от нафталина скътаните там старинни народни носии и да ги облечете, за да им дадете нов живот.

DSC_0050

Създател на този уникален фестивал е Христо Димитров, а домакин е Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, подпомогнат от марката за автентични изживявания „Бона Фиде“, Кметство Жеравна и Община Котел, както и от десетките дарители, благодарение на които той се провежда с неоспорим успех вече десето поредно лято.

IMG_9262

 

Програмата на юбилейното издание предлага концертна програма с участието на ансамбъл „Чинари“ и оркестъра на Иво Папазов в първата вечер, а 140-годишнината от героичната Шипченска епопея ще бъде почетена със специалния спектакъл „О, Шипка!“ Преди обед в съботния ден всички ще са сватбари, защото предстои старинна традиционна българска сватба с истински младоженци. Очакваният конкурс за автентични и стилизирани мъжки, женски и детски народни носии отново ще събере сериозна аудитория. 18 клуба и школи за разучаване на български народни танци ще представят автентични хора от своя роден край, а най-запалените танцьори имат възможност да се включат в надиграването с награди. Следват още народни борби, концерти на ансамбъл „Сливен“, певиците Албена Вескова и Росица Пейчева и ансамбъл „Етноритъм“, нестинарски игри и традиционната „Олелия” с нескончаеми хора около големия нощен огън, тази година с оркестър „Орфей“. Други четири прочути оркестъра от различни фолклорни области ще се редуват през трите дни да поддържат ритъма на настроението.

14212121_840273249408259_3270792933796165026_n
За шесто поредно лято на фестивала ще присъства и атрактивният „Юнашки тиган” на майстор Ангел, който ще предлага на ценителите на добрата кухня вкусен юнашки кебап със специални подправки и три вида чорбички. Петдесетина сочни чевермета, старовремски мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симиди, салатка и боб яхния, почерпка с вино и люта ракия са само част от кулинарните изкушения, предлагани в дюкяните на чаршията.

УНИКАЛНАТА БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПРИКАЗКА гледайте НА ЖИВО само по In LIFE TV на www.inlife.bg!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)