На „Пантеле“ в Земен

08 август 2017

По традиция, датираща от 1909 година един от най-малките градове в България – Земен празнува своя ден на града. Знаете за пристрастието на In LIFE TV към Земен и района. Не е случаен и фактът, че нашата медия се присъедини и към инициативата Манастирите на Краище – новото Светогорие. Не пропускаме малките и големи крачки на общината по пътя на успеха й в последните години.

А ако не знаете много за Земен, има какво да научите от неговия кмет Димитър Сотиров ето ТУК!

Но да се върнем към празника. Малката Земенска котловина е прекосена от виещата се жп линия, свързваща София с Кюстендил в деня на Св. Пантелеймон – 9 август 1909 г. Този акт определя бъдещето и развитието на селището и още тогава на  многолюдното тържество се стичат всички земенчани, гости от всички села на краище и от София, Радомир, Кюстендил и Перник. На тържеството присъстват видни държавници, културни дейци, висши военни и др. Оттогава съществува една забележителна традиция – всяка година на тази дата се провежда голям събор в Земен, наречен от местните „Пантеле“.

IMGP4573

Тази година градът отново отпразнува своя празник. Още от ранни зори цяло Краище започна да се стича към него. Отново по традиция къщите се напълниха с всичките членове на семействата – пръснати в различни краища на България и света, но върнали се в този ден към бащината къща и незабравимото детство.

IMGP4591

В града идват не само хората, свързани по някакъв начин с него, но и много приятели, жители на съседните Радомир, Кюстендил, Перник и Брезник. Идват  на СЪБОР! Така се казва тук. И това е напълно достатъчно, за да обясни какво точно се случва – сергии, преливащи от цветове и стоки (та било те и китайски), захарен памук, сладолед, пуканки, лакомства, въртележки и… задължителната „Скара-бира“. Наистина животът на земенчани е много променен в последните нелеки икономически години, но едно нещо не се е променило – Съборът! Градът наброява 2150 души, но на празника се събраха около 10 000 души!

DSC_4285

DSC_4333

IMGP4583

„Да ни е честит събора!“ – това е поздрава! И всички трябва да направят традиционната си разходка по сергиите, децата да напълнят очи с цветове, да се завъртят шеметно на люлките и да схрускат някое захарно петле, а също така и да похапнат захарен памук.

IMGP4587

IMGP4553

За порасналите – то е ясно! И сега – хайде с нас на площада, за да празнуваме заедно „Пантеле“…
Честит празник, град Земен! Да пребъдеш гордо във времето!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)