На Рим с любов!

21 април 2020

На днешния ден, 21 април 753 г. пр.н.е. Ромул и Рем основават Рим. Това е причината да се разходим из Вечния град. Днес той не изглежда така, както във филма ни, поради пандемията коронавирус, от която Италия е една от най-поразените страни в света.

Но да се опитаме да си спомним за Рим с любов и да се надяваме, че скоро ще можем да го видим отново пълен с живот. И така, да се потопим във Вечния град, в града на градовете  с  10 любопитни факта. Всички добре знаем за хилядолетната история на Рим и забележителното културно-историческо наследство, за вековните пластове и култури, събрани в този град. Затова – нещо по-нестандартно:

Вечният Рим

1. Рим е първият модерен град, достигнал население от 1 000 000 души 50-та година преди Новата ера. Никое друго населено място в Европа не е успяло да надмине този рекорд, изравнен едва през 19-ти век от британската столица Лондон.

"Вечният град" Рим - вълчицата

2. Символът на Рим – „вълчицата“ идва от легендата за Вечния град, според която двамата братя и синове на бог Марс, легендарните основатели на Рим – Ромул и Рем, са откърмени от вълчица. Една от най-красивите й скулптури (Lupa Capitolina) се намира в Капитолийските музеи в града.

Рим - Рома и Лацио

3. Рим има два основни футболни отбора – „Рома“ и „Лацио“. И двата играят двубоите си от първенството на един и същ стадион – „Олимпико“.

Ватикана

4. В Рим се намира суверенната държава – Ватикана. Тя е една от най-малките в света и се управлява от главата на Римокатолическата църква  – Папата. Също така има своя железопътна гара, поща, радиостанция и миниатюрна армия – швейцарците, за които се твърди, че носят униформи, чийто дизайн е създал самият Микеланджело. Тук е и неговата ненадмината скулптура Пиета…

Рим - La Sapienza

5. Първият университет на Рим – La Sapienza (създ. 1303 г.) е най-големият в Европа и вторият най-голям въобще в света.

6. Според кметството на града, всяка година туристите хвърлят във водата на Фонтана ди Треви около 700 000 евро. Ако се вярва на поверието, ритуалът гарантира на всеки един, който го изпълни, че един ден отново ще се върне във Вечния град.

Колизеумът (Колизеят?)

7. Колизеумът (Колизеят?), сочен за най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, днес е признат за едно от Седемте чудеса на света. Навремето е разполагал с места за 50 000 души, които да наблюдават гладиаторските битки.

Музей на пастата

8. Рим има собствен Музей на пастата, в който са изложени най-различни машини за производството на любимия на милиони ценители на кулинарията специалитет.

"Ватикана" е най-големият музеен комплекс в света

9. „Ватикана“ е най-големият музеен комплекс в света. Той се състои от над 1000 музеи и галерии, а Базиликата „Свети Петър“ е най-голямата християнска църква, строена някога.

Рим "Вечният град"

IMGP9291

10. Наричат Рим „Вечния град“ – заради богатата му история и факта, че с течение на годините той не само оцелява, но и все повече процъфтява. Още в древността това определение използва за пръв път поетът Тибул. Също така е наричан и „града на седемте хълма“.

Рим се слави също и като градът с най-красивите фонтани, превърнали се в легендарни места за срещи и символи на града. Рим – модерен и вечен! 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)