На световно първенство по футбег в София или спомените за любимия „хек“

25 юли 2018

От 22 до 28 юли София е домакин на Световното първенство по… футбег. Надпреварата се организира за 39-ти път, а участие в нея взимат 120 играчи от над 15 държави, като сред тях са и най-добрите състезатели в света към момента. Тук са шампионът сред мъжете от миналата година – Карим Даук от Швейцария, победителката при жените – Лена Млакар от Словакия и вероятно най-емблематичното лице на този спорт – американецът Кен Шулц.

Футбег

Организатор на първенството е „Спортс мениджмънт България“, която си сътрудничи за реализацията съвместно с най-големия клуб в страната в този вид спорт Urban Komba Footbag. И тъй като футбегът съвсем не е толкова именит като „по-големия си батко“ – футболът, е редно да уточним, че всъщност става дума за една доста стара игра, която мнозина от нас познават – Хек.

Топката за футбег е малка плетена сфера, пълна с пластмасови топчета. Мнозина импровизират с вътрешното съдържание и добавят ориз, леща и царевица, вместо стандартните пластмасови съчми. Играчите се нареждат в кръг и си подават хека един на друг, като се стараят тя да не падне на земята.

Футбег

Другото направление е футбег на мрежа. Тази версия се играе от един срещу един или двама срещу двама. Състезателите застават от двете страни на мрежата (тип бадминтон, висока около 1,50 м.) и удрят топката само с крака (от коляно надолу).

При игра от двама в отбор, общият брой удари е три, като играч няма право на два последователни, както и да задържа хека. При единичните играчи, максималният брой удари на човек е два, а целта е да се отбележи точка в полето на противника.

Футбег

Първенството се провежда в зала „София“, а за ентусиастите или просто любопитните са предвиден и демонстрации на открито – на сцената в Борисовата градина при свободен вход. Пълната програма може да видите на официалния уебсайт на събитието.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)