Бобошевския манастир

На св. Димитър е посветена църквата на Бобошевския манастир

26 октомври 2018

Бобошевският манастир е една от монашеските обители в Кюстендилско, които са съхранили свои останки през вековете, но днес не са действащи, а имат значение като обекти с културно-историческа стойност. Днес е запазена църквата, посветена на св. Димитър и която е била възобновена през ХV век.  Историческите извори показват, че на мястото, където е православния храм, през Х в. е съществувал манастирски комплекс, свързан с името на св. Йоан Рилски. Това и още много интересни факти за манастирската обител споделя в статията си, посветена на нея, българския изследовател на средновековните стенописи д-р Светозар Ангелов от СУ „Св. Климент Охридски”.

Ктиторският надпис от църквата „Св. Димитър” Снимка: Wikipedia

Ктиторският надпис от църквата „Св. Димитър”
Снимка: Wikipedia

Запазен е ктиторски надпис, от който знаем, че църквата е възобновена от йеромонах Неофит и синовете му поп Димитър и Богдан през 1488 г. по времето на султан Баязид ІІ и крупнишкия епископ Яков. Освен великолепната живопис, за която може да научите повече от проучването на българския учен (Във: Църкви и манастирите в Югозападна България от XV-XVII век. Ч. 1. София, 2007, с. 31-34), запазен е и иконостасът (от 1729 г.), чиито икони се съхраняват в криптата на храм-паметника „Александър Невски“.

„В годините на османското владичество в манастира „Св. Димитър“ съществува килийно училище и скрипторий, където се преписвали книги, както за нуждите на обителта, така и за издигнатите през ХVІ-ХVІІ в. енорийски църкви в Бобошево – „Св. Атанасий“ и „Св. Илия“. За това свидетелстват намерените в манастира ръкописи от ХVІ-ХVІІ, днес съхранявани в Църковния историко-археологически музей в София. Голямо значение за дейността на манастира „Св. Димитър“ има неговото местоположение. Той се намира недалеч от Рилския манастир – най-голямата обител в региона – и в близост до поклонническия път по долината на р. Струма към Света гора – най-големия духовен център на Балканите.” – споделя още д-р Светозар Ангелов.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: Св. Димитър/Стенопис от Бобошевския манастир/Wikipedia

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)