IMGP4597

На събор като на събор или Пантеле в Земен

06 август 2016

По традиция, датираща от 1909 година един от най-малките градове в България – Земен празнува своя ден на града.
Знаете за пристрастието на In LIFE TV към Земен и района. Преди година нашата медия се присъедини и към инициативата Манастирите на Краище – новото Светогорие. Не пропускаме малките и големи крачки на общината по пътя на успеха й в последните години. Само преди месеци ви направихме свидетели на изключителното надиграване на празника на световно известният Земенски манастир - емблемата на града.
А ако не знаете много за Земен, има ккаво да научите от неговия кмет Симитър Сотиров ето ТУК!

13245876_489317884600699_450215517_n-1

Но да се върнем на днешния ден. Малката Земенска котловина е прекосена от виещата се жп линия, свързваща София с Кюстендил в деня на Св. Пантелеймон – 9 август 1909 г. Този акт определя бъдещето и развитието на селището и още тогава на  многолюдното тържество се стичат всички земенчани, гости от всички села на краище и от София, Радомир, Кюстендил и Перник. На тържеството присъстват видни държавници, културни дейци, висши военни и др. Оттогава съществува една забележителна традиция – всяка година на тази дата се провежда голям събор в Земен, наречен от местните „Пантеле“.

IMGP4573

Преди две години съборът бе повече от специален, защото град Земен честваше своята  40-та годишнина от обявяването си за град. Тази година градът отново ще отпразнува своя празник. Още от ранни зори цяло Краище започна да се стича към него. Отново по традиция къщите се пълнят с всичките членове на семействата – пръснати в различни краища на България и света, но върнали се в този ден към бащината къща и незабравимото детство. Една от тях е и Радослава Димитрова, която от 22 години живее в Канада, но специално дойде за празника.

IMGP4591

DSC_4289

В града идват не само хората, свързани по някакъв начин с него, но и много приятели, жители на съседните Радомир, Кюстендил, Перник и Брезник. Идват  на СЪБОР! Така се казва тук. И това е напълно достатъчно, за да обясни какво точно се случва – сергии, преливащи от цветове и стоки (та било те и китайски), захарен памук, сладолед, пуканки, лакомства, въртележки и… задължителната „Скара-бира“.

IMGP4617

 Наистина животът на земенчани е много променен в последните нелеки икономически години, но едно нещо не се е променило – Съборът! Градът наброява 2150 души, но на празника се събраха около 10 000 души!

DSC_4285

DSC_4333

IMGP4583

„Да ни е честит събора!“ – това е поздрава! И всички трябва да направят традиционната си разходка по сергиите, децата да напълнят очи с цветове, да се завъртят шеметно на люлките и да схрускат някое захарно петле, а също така и да похапнат захарен памук.

IMGP4587

IMGP4553

За порасналите – то е ясно!
Честит празник, град Земен! Да пребъдеш гордо във времето!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)