IMGP4611

На събор – като на събор!

10 август 2014

По традиция, датираща от 1909 година един от най-малките градове в България – Земен празнува своя ден на града.

IMGP4565

Събор Земен

Малката Земенска котловина е прекосена от виещата се жп линия, свързваща София с Кюстендил в деня на Св.Пантелеймон 9 август 1909 г. Този акт определя бъдещето и развитието на селището и още тогава на  многолюдното тържество се стичат всички земенчани, гости от всички села на краище и от София, Радомир, Кюстендил и Перник. На тържеството присъстват видни държавници, културни дейци, висши военни и др. Оттогава съществува една забележителна традиция – всяка година на тази дата се провежда голям събор в Земен, наречен от местните „Пантеле“.

IMGP4573

Събор Земен

А тази година съборът бе повече от специален, защото град Земен чества 40-та годишнина от обявяването си за град. Още от ранни зори цяло Краище започна да се стича към него. Отново по традиция къщите се напълниха с всичките членове на семействата – пръснати в различни краища на България и света, но върнали се в този ден към бащината къща и незабравимото детство. Една от тях е и Радослава Димитрова, която от 22 години живее в Канада, но специално дойде за празника.

IMGP4591

Събор Земен- In LIFE

DSC_4289

Събор Земен- In LIFE

В града дойдоха не само хората, свързани по някакъв начин с него, но и много приятели, жители на съседните Радомир, Кюстендил, Перник и Брезник. Дойдоха на СЪБОР! Така се казва тук. И това е напълно достатъчно, за да обясни какво точно се случва – сергии, преливащи от цветове и стоки (та било те и китайски), захарен памук, сладолед, пуканки, лакомства, въртележки и… задължителната „Скара-бира“.

IMGP4617

Събор Земен- In LIFE

 

IMGP4597

Събор Земен- In LIFE

Наистина животът на земенчани е много променен в последните нелеки икономически години, но едно нещо не се е променило – Съборът! Градът наброява 2150 души, но на празника се събраха около 15 000 души!

DSC_4285

Събор Земен- In LIFE

DSC_4333

Събор Земен- In LIFE – Целувка

IMGP4583

Събор Земен- In LIFE

„Да ни е честит събора!“ – това е поздрава! И всички трябва да направят традиционната си разходка по сергиите, децата да напълнят очи с цветове, да се завъртят шеметно на люлките и да схрускат някое захарно петле, а също така и да похапнат захарен памук.

IMGP4587

Събор Земен- Захарен памук – In LIFE

IMGP4553

Събор Земен- In LIFE

За порасналите – то е ясно!

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)