цар Калоян

На 14 април цар Калоян побеждава кръстоносците при Адрианопол

14 април 2019

На 14 април 1205 г. българският цар Калоян (1197-1207) побеждава с разгромна победа кръстоносната армия при Адрианопол (дн. гр. Одрин). Това е една от най-значимите битки в българската история.

Сблъсъкът започва на 13 април, когато кумански конници извършват нападение на лагера на латинските рицари. На следващия ден се състои решителното сражение. Войските на българите са подкрепени от кумански отряди, които нападат армията на кръстоносците и после ги повличат с мнимо бягство. Смятаните за непобедими тежковъоръжени рицари са привлечени на подходящо място, където войските на българите ги нападат и разгромяват. Около 300 рицари са убити, сред тях граф Луи дьо Блоа, епископ Петер от Витлеем, Стефан дьо Перш и други знатни личности. В плен попада и предводителят на кръстоносците император Балдуин І Фландърски, който е отведен в българската столица Търново. Малцина успяват да се спасят с бягство.

В резултат на битката Латинската империя губи позициии за сметка на воюващия в Тракия цар Калоян и се променя политическата ситуация в Европейския Югоизток. Византийците имат възможност да възвърнат загубените си позиции след като българският цар разгромява покорителите на Константинопол.

Вижте още: Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

Текст: Силвия Аризанова
Снимка: Цар Калоян в мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)