41-880x660

На 17 август 986 г. българите разгромяват византийците при Траянови врата

17 август 2019

На 17 август 986 г. се е стояла разгромната победа на българските войски над византийския император Василий ІІ Българоубиец (976-1025). Битката се е състояла при прохода Траянови врата, близо до дн. Ихтиман.

Тази битка е част от военните действия, които се водят в края на първото хилядолетие между българите, които се стремят да съхранят своето царство, и византийците, които искат да го покорят. Макар по това време официалната власт да е в ръцете на българския цар Роман, от голямо значение са действията на комитопулите Арон и Самуил. Тримата са начело на българските войски при победата при Траянови врата, но водеща е ролята на Самуил, с чието име се свързват военните успехи.

През юли 986 г. византийският император Василий ІІ се опитва да превземе Средец (дн. София), но безуспешно. При оттеглянето си той е пресрещнат от българските войски при Щипон (дн. Ихтиман). Византия претърпява разгром и дори самият император едва се спасява.

В резултат от битката, византийският владетел е принуден да се справя с междуособици във Византийската империя, а България получава, макар и кратковременно, надмощие в битката за своето оцеляване като държава на картата на Балканския полуостров.

 Вижте още: Спомен за цар Самуил

текст и снимка: Силвия Аризанова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)