стенопис от Земенския манастир

На 2 януари имат имен ден Силвия, Горан и Серафим

02 януари 2019

На 2 януари се отбелязва паметта на св. Силвестър, папа Римски и св. Серафим Саровски. Затова имен ден празнуват всички, които носят името Силвестър, Силвия и неговите производни. Тъй като на латински „силва” се превежда като „гора”, имен ден имат и носещите името Горан. Може да честитите и на някой Серафим, тъй като това е другия светец, който се почита на този ден.

Папа Силвестър І и император Константин Велики в средновековен стенопис

Папа Силвестър І и император Константин Велики в средновековен стенопис

Св. Силвестър е роден в Рим. Той заема папския престол от 314 до 335 г. По време на неговото светителство са били проведени важни реформи от император Константин Велики (306-337 г.) във връзка с приемането на християнството като официална религия в Римската империя. Така той се превръща в първия официален глава на християнската Църква и е почитан както от западните християни, така и от източноправославните, защото тогава всички са били едно.

Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 г. Преименувал неделния ден от „ден на слънцето” в „ден Господен”, понеже в този ден Иисус Христос възкръснал от мъртвите. Така официално се признава неделята като специален ден, който днес е почивен именно заради християнските вярвания.

Поради цялостната си дейност и като първи църковен глава римският папа св. Силвестър е обявен за светец. Западната църква отбелязва паметта му на 31 декември, когато е денят на погребението му в катакомбите на Прискила.

Според българската народна традиция на 2 януари освен популярния като Св. Силвестри, се отбелязва още Карамановден. Този ден се празнува в чест на впрегатния добитък – волове и биволи.

Преп. Серафим Саровски Чудотворец е другият светия почитан на същия ден, според календара на Българската православна църква.

текст: Силвия Аризанова
снимка: стенопис от Земенския манастир

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)