Патриарх Евтимий

На 20 януари почитаме св. Патриарх Евтимий

20 януари 2019

На 20 януари почитаме паметта на св. Патриарх Евтимий и св. Евтимий Велики, според българския православен календар. По-рано във времето е живял  светия преподобни Евтимий Велики, който се е родил в Мелитин, Армения. Син е на благочестиви родители. Възведен е в свещенически чин от Мелитинския епископ, отишъл е в Иерусалим, където основал манастир. Там събрал свои съмишленици. Притежавал е чудотворен дар и е починал на 96 години през 473 г.

Другият светец, който почитаме днес е българският патриарх, известен още като св. Евтимий Търновски. Той е живял през ХІV в. и е стоял начело на Българската църква при завоюването на българските земи от османците. Предполага се, че е починал около 1403 г. в Бачковския манастир, където е бил заточен. Освен високопоставен духовник, привърженик на исизахма, св. Патриарх Евтимий е автор и на редица произведения, запазени и до днес в множество преписи. Много от изявените книжовници на времето са негови последователи, като Киприан, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински и Константин Костенечки. Огромното значение на дейността му дават основание на изследователите да говорят за Евтимиева школа. Той също така е инициатор на правописна и езикова реформа в българския език, която намира отзвук в Сърбия, Влахия, Молдова и руските княжества

Българския патриарх Евтимий присъства в Търново, когато българската столица пада в османски ръце. За достойното му държание и опитът му да защити населението на столичния град подробно разказва в словото си за българския духовен глава Григорий Цамблак.

текст: Силвия Аризанова
снимка: Храмът „Св. Троица” в с. Еловдол

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)