15224755_10154721103029250_1299845393_o

На 25-ти ноември София ще танцува „Хората на България“

19 ноември 2016

Проектът „Хората на България“ въвлича публиката в музикално-танцовата традиция и автентичния български фолклор от всички етнографски области. Така всички, които желаят да се включат в него, ще могат да го сторят в клуб „Бг ритъм“, за да да се докоснат до магията и колорита на българското хоро.

В различни вечери ще бъде представено многобразието на фолклорно-танцовите традиции на България. Акцент в програмата на 25-ти ноември ще бъдат хората „Гайда Аваси“ – 7/8 танцов размер от Пиринската етнографска област, „Калгамашката“ – 2/4 танцов размер от Странджанската и „Главнишката копаница“ – 11/16-ти от Тракия.

Автор на проекта „Хората на България“ е Людмил Макаронски – арт директор и художествен ръководител на Професионална танцова формация „Гераци“ и Танцов клуб „Гераци“. Той е завършил първия клас на Асен Павлов в НУТИ – София, специалност „Български народни танци” през 2002 г., след това „Хореография“ и „Арт мениджмънт“ в АМТИИ гр. Пловдив. Професионалната му кариера е свързана с ансамбъл „Чинари“, ФА „Тракия“, трупата на Нешка Робева, където участва и в създаването на хореографските постановки.

Гост-хореограф на вечерта ще бъде проф. д-р Антон Андонов – преподавател и ръководител на катедра „Хореография“ на АМТИИ гр. Пловдив, артист, солист- балетист и балет майстор във ФА „Тракия“. Постановчик на танцови произведения във фолклорни ансамбли – „Върти оро“, „Македонски мерак“ и др.
Урокът по фолклор ще бъде под съпровода на жива музика в изпълнение на специално създадения оркестър „Гераци“.

„Идеята е различните тематични вечери да запознават, въвличат и съхраняват музикално-танцовата ни традиция, казва Людмил Макаронски. – Народните танци са вълнуващо изживяване за тези, които играят и за тези, които ги гледат. Ние предаваме на хората уникалността на танцовия ни фолклор. Танцът не е само движение, а нещо повече – танцът е разказ на душата, изпълнен с много емоции и чувства. Танцът дава самочувствие, позволява да разкриеш душата си и създава един по-добър мироглед. Уникалността на българските народни танци идва от страстта и чувствата – любов, огън и сила, които влага танцуващият!

Българските народни танци и хора са съществена част от народната култура и носят част от нейните най-характерни белези. В тях е отразен най-ярко темпераментът на българина. Днес отдавна вече няма мегдани, които да събират поколенията, но зарядът и енергията на българското хоро продължават да вдъхновяват и сплотяват всички, докоснати от него. Опитайте и вижте как ситните несигурни стъпки се превръщат във великолепен магически български танц.“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)