Анти СПИН

НДК светва в червено в подкрепа на борбата със СПИН

01 декември 2018

Фондация GLAS организира в София няколко инициативи, с които да даде по-голяма гласност за проблемите на живеещите с ХИВ в България по повод Световния ден за борба със СПИН на 1 декември. Тази година събитието ще премине под глобалното мото “Узнай своя статус” и се отбелязва за тридесета поредна година в целия свят. През предпоследното тримесечие на 2018 г. са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни, сочат данни на Министерство на здравеопазването.

За 1 декември в София се организира Ден на отворените врати в Rainbow Hub, първият ЛГБТИ общностен център в България. През целия ден мястото ще бъде отворено за посетители, които ще могат да се тестват анонимно на място или да вземат безплатен орален тест и да го направят вкъщи. През деня са предвидени и дискусии с експерти, лекари и специалисти.

Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит и е съпътствана с онлайн кампания за стимулиране на тестването, насочена изцяло към гей общността, която е сред групите, изложени на най-голям риск от заразяване. Rainbow Hub e на улица „Любен Каравелов“ 24, а входът е свободен между 10 и 21 ч.

Само преди седмици НДК светна и за борбата с насилието над жени.

Само преди седмици НДК светна и за борбата с насилието над жени.

Фасадата на един от символите на столицата – Националния дворец на културата, ще бъде осветена в червена светлина по повод Световния ден за борба със СПИН в часовия диапазон между 18:00 и 20:00 часа.

„Напредъкът по отношение на ХИВ е голям. Тази година Световната здравна организация и UNAIDS издадоха отделни и независими едно от друго становища, изтъкващи факта, че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към антиретровирусното лечение и е достигнал неоткриваем вирусен товар, не може да предаде ХИВ на своите сексуални партньори.

Благодарение на медикаментите, от смъртна присъда ХИВ вече е управляемо хронично заболяване. Това, което остава, обаче, е стигмата и с нея трябва да се преборим. Именно затова организираме тези инициативи – за да насърчим повече хора да се изследват и да разберат своя статус“, заяви Симеон Василев, основател и директор на фондация GLAS (Gays and LesbiansAccepted in Society).

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)