PizzaMargherita_xhm1p

Неаполитанската пица влезе в списъка на ЮНЕСКО

07 декември 2017

Неаполитанската пица влезе в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство. Тя беше предложена с над 2 милиона подписа, информира nova.bg.

ЮНЕСКО подчертава, че е издигнала кандидатурата на пицата за включване в списъка на нематериалното културно наследство, защото по този начин иска да съхрани ястието като част от културните и гастрономически традиции на страната.

Традиционната неаполитанска пица се пече в тухлена пещ с дърва и се приготвя с много тънко тесто, което втасва 24 часа с натурални набухватели. Приготвя се в два варианта: Маргарита – с домати, моцарела и босилек, и Маринара – с домати, чесън и риган.

Вижте още: „Повелителят на пицата“ Радо Кирязов разкри тайните си в книга

Според неаполитанската асоциация за традиционна пица, която събра над 2 милиона подписа, за да предложи един от символите на италианската кухня като богатство за човечеството, пица Маргарита е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на посещението на кралица Маргарита Савойска, а продуктите върху пицата са с цветовете на италианското знаме – червено, бяло и зелено.

Италия има 58 продукта в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството, в който също така фигурират турското кафе и традициите, свързани с неговото отглеждане и приготвяне, традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври, както и занаятът за производството на хърватски меденки.

снимка: cademiabarilla.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)