Невероятната съдба на Одри Тоту

09 август 2016

Петнадесет години след като омагьоса целия свят с „Невероятната съдба на Амели Пулен“, Одри Тоту е сред най-печелившите френски филмови звезди.

Тоту е сред онези френски актриси като Катрин Деньов, Жулиет Бинош, Марион Котияр, които със своя талант, амбиция и нещо специално в себе си са си спечелили място сред световните кино величия. Тези жени открадват сърцата дори на хората, които не се интересуват нито от Франция, нито от кино; съдбата им е да бъдат гледани, обожавани и идолизирани.

Audrey-Tautou-in-pink-dress

Одри Тоту влиза в клуба на известните през 2001 г., когато неустоимо чаровната й роля на Амели превръща филма в най-успешната френска лента на всички времена. Пет години по-късно тя участва и във „Шифърът на Леонардо“ заедно с Том Ханкс.

Сега тя си спомня какво е усещането да си част от огромна холивудска продукция като адаптацията по книгата на Дан Браун и властта, която тази роля й дава. „Не исках да имам толкова сила и власт. Предпочитам да имам свобода. Не обичам да сърфирам на големи вълни. Когато ги видя, просто грабвам дъската и се връщам на плажа.“

Actress Audrey Tautou

Слушайки как Тоту говори за кариерата си, смесвайки френски и английски, усещаш, че отношението й към славата и успеха е двузначно. Тя напомня за друга френска актриса – Бриджит Бардо, която се оттегля от големия екран, когато е на върха на славата си.

След „Шифърът на Леонардо“ тя решава да успокои всичко и загърбва международната слава, за която повечето актриси биха убили. „Просто не е за мен. Не искам да живея живота си по този начин… Знам, че никой не ме разбира, но не мога да съм такава, каквато не съм.“

audrey-tautou

Филмът на Пиер Салвадори, режисьор на лентата „Най-скъпото“ от 2006 г., също е с нейно участие. Той разбира, че Тоту има талант за комедийна актриса и дори да притежава чертите на модел, тя има сърце на клоун.

Французойката приема ролята, за да работи отново със Салвадори заради страхотния сценарий, но и защото не може да пропусне шанса да участва в комедия. „Голяма рядкост е жена да е главната героиня в комедийни филми. В 99 % от лентите героите са мъже. Често се смята, че жените не могат да са забавни, те трябва да са секси, не забавни. А да играеш клоун е такова удоволствие…“

audrey-tautou-Wallpaper-1920x1200

Одри Тоту е родена на днешния ден през 1976 година, израства в провинциален регион на Франция, а за първи път се сблъсква с актьорско майсторство, когато майка й и баща й я изпращат на летен курс в Париж. „Хареса ми, но в началото бях много по-запленена от рисуването отколкото от театъра. Но не можех да обясня това на родителите ми, които гледаха на образованието ми от практична гледна точка. Те избираха курсовете ми по това кои от тях могат да прераснат в професия, а училището по изкуства просто не е това“. В крайна сметка тя записва „Литература“ в Сорбоната, но продължава да ходи на уроци по актьорско майсторство.

След като се дипломира, си дава ултиматум – една година да успее като актриса и нито ден повече. „Мислех си, че не искам да се занимавам с кино, ако киното не ме иска. Не исках цял живот да чакам до телефона за някое прослушване и да живея в нищожно малък апартамент. Не, не, не. Животът е пълен с толкова други прекрасни неща за правене. Затова си дадох година време и в тази година получих роля във „Venus Beauty“.“

Audrey Tautou pic 9

Дебютната й роля в комедията на Тони Маршал като млада козметичка, която се влюбва в три пъти по-възрастен от нея пилот с белези от изгаряне, й носи награда „Сезар“. Лентата привлича вниманието на Жан-Пиер Жьоне, който търси актриса за ролята на Амели Пулен, тъй като Емили Уотсън, за която той пише ролята, не може да вземе участие. Тоту е зашеметена, че е избрана за филма.

„Винаги съм изненадана, когято режисьор ме избере за някоя роля, защото не разбирам какво харесват в мен.“ Изглежда нито „Невероятната съдба на Амели Пулен“, нито „Мръсни хубави неща“ на Стивън Фриърс, нито превъплъщението й в Коко Шанел не й носят необходимата увереност.

Веднага след „Коко преди Шанел“ тя стана рекламно лице на небезизвестния парфюм №5, като измести Никол Кидман от тази позиция. В клипа, с присъщата си артистичност, Одри буквално ни показа как една жена може да срещне любовта в легендарния „Ориент Експрес“. Режисьор на рекламното видео, чието действие се развива и в Истанбул, беше именно Жан-Пиер Жьоне, работил със звездата в „Невероятната съдба на Амели Пулен“.

gorgeous-audrey-tautou-1

„Преди няколко месеца гледах един от старите си филми и си помислих: „Боже!“ Добре, че тогава не съм осъзнавала колко ужасно играя. Може би след 10 години, когато гледам някои от филмите, които правя сега, отново ще кажа: „Боже, колко съм била ужасна!“

текст: Яна Пъргова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)