Китайци

Невероятно, но факт! Китайското население е намаляло за първи път от 70 години

04 януари 2019

Помните ли онзи стар виц – „Вчера завърши преброяването на китайското население, започнало през 1953 година“?! Вярвате или не, но според последните статистически данни, най-многобройният народ в света, китайският, е отбелязал спад през миналата година.

Това се случва за първи път от 70 години, като според специалисти от Американския Университет на Уисконсин-Мадисън, през 2018 г. местното население е намаляло с 1,27 милиона души, при това въпреки отмяната на политиката за едно дете.

Китайци

 

Разбира се, говорим за нищожен спад в сравнение с общата цифра от 1,39 милиарда, но пак се счита за абсолютен прецедент в историята на основаната през 1949 г. Китайска народна република.

Иначе, политиката, разрешаваща по едно дете, беше въведена през 70-те, но заради застаряването, през 2016 г. Пекин разреши на всички семейства да имат по две деца.

Много от тях обаче са преценили, че нямат финансова възможност за отглеждане или поради други фактори, но в крайна сметка властите са очаквали 800 000 новородени повече. В същото време броят на починалите достига 11,5 милиона, което също има своето значение за спада в населението.  И тъй като започнахме с виц, завършваме с такъв – „Бог е създал света. Всичко останало е произведено в Китай“…

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)