420163

Негово Величество Картофът

03 декември 2015

На днешната дата, през 1586 г., в Англия са пренесени от Колумбия картофите като земеделска култура. Ето защо днес решихме да си поговорим за тях…

Картофите (Solanum tuberosum) са многогодишни растения от семейство Картофови (Solanaceae). Това масово разпространено и обичано от милиарди хора по света растение е с американски произход, но днес се отглежда из всички части на света заради невероятно хранителнити и вкусни, съдържащи скорбяла грудки. Съществуват около 200 диворастящи вида картофи, разпространени масово из САЩ, планинските райони на Мексико, Централна Америка и Андите до Аржентина, Уругвай и Чили. Счита се, че в Мексиканския трансвулканичен пояс, намиращ се близо до Мексико Сити и в южните централни Анди е „царството на картофите“, защото там има най-голямо видово разнообразие.

Историята на картофите започва преди почти четири хиляди години, когато в настоящия си вид, те са била обработвани от тогавашните жители на Перу. Известните племена от този район – Моча, Чиму и Инките е известно, че са култивирали още по-издръжливи сортове картофи. Испански изследователи и завоеватели, достигнали до бреговете на Южна Америка, пренасят картофите до други страни и континенти. Те също така открили, че картофите в действителност могат да поддържат моряците при дълги пътувания, като прекосяването на Атлантика. Въпреки това, картофите не получават добър прием и признание, когато достигат Европа. Асоциирани с племената, те са били счетени за нездравословни, нечисти и дори „нехристиянски“. В последствие обаче се появява вярата, че картофената грудка съдържа качества на афродизиак, което прави този зеленчук популярен. По-късно и неговите лечебни свойства са добавени към списъка на добродетелите му, а след това испанците започват да го харесват и на вкус и на практика се превръщат в първите хора в Европа, които действително считат картофа за деликатес. Процесът на възприемане на картофите продължава почти един век. До средата на седемнадесети век повечето европейски държави ги приемат като част от тяхната трапеза.

Биологичната стойност на картофите е голяма благодарение на пълноценни белтъчини, въглехидрати, витамини (особено С и В) и минерални вещества в лесно усвоима форма. Установено е, че човешкият организъм усвоява по-лесно и по-пълно белтъчините на картофите, отколкото на месото. Картофът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Картофът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Освен вкусна за повечето от нас храна, картофите могат да бъдат и алтернативен лек за различни заболявания. В народната медицина със сок от картофи се лекува язва на стомаха и дванадесетопръстника. Калият, на който с абогати картофите, се препоръчва на страдащите от заболявания на сърцето и бъбреците. За лечебни цели се използва и картофеното нишесте – като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания. При тежките форми на отравяне варените картофи са задължителни в менюто. А за да намалите кръвното си налягане и нивото на захар в кръвта, пийте сок от картофи. Той е подходящ и за прочистването на организма, като за тази цел е добре да се комбинира със сок от моркови и целина.

снимка: alphacoders.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)