viber image10

Нежност и сила – или как една дама учи полицаи на защита

08 ноември 2018

Днес е денят на свети Архангел Михаил. На 8 ноември, когато Българската православна църква чества паметта му, е отредено и полицията да отбележи професионалния си празник. Връзката между двете чествания не е случайна, а е търсена умишлено. През 1924 година софийският градоначалник, о.з. подполк. Георги Кисьов, предлага на тогавашния министър на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев да се определи дата за празник на полицията. Под влиянието на софийския митрополит министърът спира вниманието си 8 ноември, когато се чества свети Архангел Михаил. А мотивацията на духовника, е че светията символизира властта, изпълняваща закона на небесата, както полицията е призвана да прави същото, но в страната. И така този ден най-много приляга да се определи за празник на силите на реда.

Вижте още: Днес почитаме свети Архангел Михаил

viber image02

Представяме ви една дама, която носи звучното българско име Севдана. Работи в полицията от 1999 г. и в момента е част от екипа на Криминална полиция в ГДНП.

viber image01

Тя тренира карате от 1990 г., вече има първи дан и е главен инструктор по Полицейска лична защита. За тези, които не знаят, че има такова нещо, тази дисциплина представлява комплекс от специфични действия – техники със и без помощни средства, както и техники на контрол, които се използват при възникнала ситуация на намеса. Не бързайте да свеждате представите си до кунг-фу филмите, защото това е дълъг процес.

viber image03

Обучението по Полицейска лична защита основно се дели на три етапа – начално обучение, при което се изучават и усъвършенстват отделни техники. Вторият етап е за придобиване на знания и умения за взимане на решения, съобразно собствените възможности на полицая и тези на нарушителя. И третият – действия на служителите в ситуации на намеса и работа в екип.

viber image05

Може ли една дама или гражданин да потърси специалист като нея, за да го обучи – да. За граждани и по-специално за жените, се организират курсове по самозащита, които са съобразени с възрастовата граница, физическите качества и двигателната им култура. Дамите трябва да знаят, че при обучението им се набляга на придобиването на знания за слабите точки в човешкото тяло, и умения как да бъдат поразени без да е необходима много физическа сила. Тук се взема предвид факта, че физически жената е по-слаба от един мъж, а както е известно, нежният пол става по-често жертва на насилие – независимо дали улично нападение или от битов характер. Но онези, които биха потърсили инструктор, трябва да знаят, че умения как да се справим с един нападател, се придобиват чрез много тренировки. За базова подготовка са необходими между 90 и 120 учебни часа.

viber image04

А какъв практически съвет би дала на една жена, ако има нещастието да стане жертва на нападение – най-важното е да не изпада в паника, защото стресът сковава работата на мускулните групи в човешкото тяло. С други думи казано, няма да има сили дори и да извика.

снимки: Пресцентър на МВР

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)