(Не)здравият разум в киното

10 октомври 2018

В деня, посветен на психичното здраве, бихме искали да ви припомним култови филми, разглеждащи тази тема.

„Психо“ на Алфред Хичкок

5887b294dd089510248b4852-750-563

На фона на всичките си феноменални постижения Алфред Хичкок вероятно е най-добре познат с „Психо“ и по-специално със сцената в банята, когато се вижда как сянката на един мъж, облечен в дрехите на мъртвата си майка, убива гола жена под душ на една мотелска стая. От първата си сцена, в която двойка балансира между удоволствието и чувството за вина, „Психо“ обявява, че приема публиката на места, които никога не е била преди. Марион Крейн (Джанет Лий) е недоволна от работата си в офиса за недвижими имоти във Феникс, Аризона и разочарована в романтиката си с мениджъра на магазини за железария Сам Лоумис (Джон Гавин). Един следобед Марион получава 40 000 долара в брой, за да депозира в банката. Минути по-късно, Марион тръгва с парите, с надеждата да напусне Феникс и да започне нов живот. 36 часа по-късно параноята и изтощението започват да се появяват и Марион решава да спре за нощта в мотел „Бейтс“, където нервния, но забележителен хотелиер Норман Бейтс (Антъни Пъркинс) весело споменава, че тя е първият гост от седмици. Едва ли има филмов фен, който не знае какво ще се случи по-късно, но докато сцената с душа е оправдано най-известната във филма, в този филм има още десетки запомнящи сцени.

„Персона“ на Ингмар Бергман

Екзистенциална драма за истинското лице и маската.

„… в него ще се разказва за две жени с големи шапки, седнали на бряг и погълнати от това, да сравняват ръцете си.“
„Персона“ е най-анализираният филм на Бергман. Той оказва огромно влияние върху кинематографичния език. Композиран е върху крупни планове на лицата на Улман и Андершон, които в края на филма се сливат в едно.

kinopoisk.ru

Биби Андершон и Лив Улман водят психическа война помежду си. Улман играе ролята на Елизабет Волгър – актриса, типичен случай на нарцисизъм и психо-вампиризъм. Андершон е медицинската сестра Алма, която заема мястото на жертвено агне. Според д-р Фройд, жените проявяват по-голяма склонност към нарцисизъм от мъжете. Това важи с пълна сила за красивите, а Елизабет е именно такава. Повечето жени превъзмогват нарцисизма чрез любовта към децата си, но актрисата не питае такава към собственото си дете, дори скъсва снимката му. Мълчанието на героинята на Улман е поредната роля, която тя играе. „Хранейки се“ с чистия дух на Алма, тя се завръща към играта. От своя страна, Алма се е посветила на грижата за хората. Персонажът й е конвенционален, тя е типичният конформист. Бидейки такава, Алма е силно привлечена от магнетичната персона на Елизабет.

Психологическите типове, които и Улман (хищникът) и Андершон (жертвата) пресъздават на екрана, са еднакво плашещи. И нееднократно са копирани в други филми.

„Полет над кукувиче гнездо“ на Милош Форман

Духът срещу несвободата…

“Ако той е луд, теб какво те влудява?”

Рядък и недостижим успех в киното. Бестселър в екранизация, която го превъзхожа - толкова гениална, че печели свой живот.
Романът на Кен Кеси е адаптиран от режисьора Милош Форман със смяна на перспективата в разказа и нестандартна атмосфера, в която действието между героите не спира,  дори когато камерата не е там.

kinopoisk.ru

Всеки герой е метафора. Всяка идея и реплика са символни. Героите са в психиатрична клиника, но това е нашият свят. Тези обитатели живеят като всеки в своето кътче на тази земя. Общуват на една ръка разстояние и се свързват най-силно само при скандал. Затворени са в подреденото общество и нямат сили да изкрещят срещу провала. Появата на бунтаря променя обстановката. Той е хаосът срещу реда, контролиран от старшата сестра. Тя е обществото, което не търпи индивидуалността. Позната тема за несъвместимостта между различното и стандартното с обречен финал….

Jack_Nik_cucu01

“Полет над кукувиче гнездо” е вторият филм в историята на Академията с Петте “големи” награди “Оскар” за: най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, главна мъжка и главна женска роля /40 години след ”Това се случи една нощ”

„Пробуждане“ на Пени Маршал

„Пробуждане“ е филм от 1990 г. с участието на Робърт де Ниро и Робин Уилямс . Той има три номинации за Оскар — за най-добър филм, най-добра главна мъжка роля (Де Ниро) и най-добър сценарий.

56

Робърт де Ниро (номиниран за “Оскар” за тази роля) и Робин Уилямс са звездите в разтърсващата история на лекар-експериментатор и пациентите, чийто живот той променя. Уилямс е в ролята на психиатъра, който използва нестандартно лекарство, за да «пробуди» жертвите на рядко заболяване. Де Ниро е сред «пробудените». Той е първият пациент, на когото е изпробвано новото лечение.

kinopoisk.ru
Неговото пробуждане за живот изпълва с благоговение и ентусиазъм не само пациента, но и лекаря. Историята на тяхното приятелство е изпитание както за наранимото човешко сърце, така и за силата на човешкия дух.

„Дванайсет маймуни“ на Тери Гилиъм

„Дванайсет маймуни“ е американски филм от 1995 година за пътуване във времето, написан в съ-авторство с Дейвид Уеб Пийпълс и режисиран от Тери Гилиъм. Разказва се за проблемите на времето и паметта, като е вдъхновен от краткия филм „La Jetée“.

61170468

Между здравия разум и лудостта, фантазията и реалността, миналото и бъдещето се ражда това приключение отвъд въображението. Брус Уилис, Маделин Стоу и Брад Пит са звездите в брилянтния научнофантастичен шедьовър…

kinopoisk.ru

Неизвестен смъртоносен вирус е унищожил 5 милиарда души през 1996. През 2035 година е оцеляло само 1 процент от населението и е принудено да живее под земята. Осъденият престъпник (Джеймс Коул) приема неохотно да бъде изпратен назад във времето до 1996 г., за да събере информация за произхода на епидемията, разпръсната от тайнствената „Армия на 12-те маймуни”.

Целта му е да открие вируса преди да е мутирал и учените на бъдещето да го проучат. За съжаление, Коул е изпратен в 1990 – 6 години по-рано и е затворен в лудница, където се запознава с психиатърката Катрин Райли и психичноболния син на прочут учен специалист по вирусите.

„Луди години“ 

„Луди години“ е заглавието на американски игрален филм от 1999 г., разказващ за 18-месечния престой на жена в заведение за душевно болни. Филмът е адаптация на едноименната мемоарна книга на Сузана Кейсен.

ludi-godini2-25657-625x0

След опит за самоубийство Сузана Кейсън (Уинона Райдър) постъпва в писхиатрична клиника. Тя е млада и образована, от добро семейство. След завършване на колежа е подтисната и объркана. Страда от някои самозаблуди. Имала е връзка със съпруга на приятелка на семейството й. След предварителния разговор с психиатър, докторът смята, че флакон аспирин и бутилка водка е достатъчно умопомрачаваща комбинация за акт на самоубийство. Сузана отрича. Психиатърът поставя диагноза за неясния синдром на „гранично разстройство на личността“ и препоръчва престой в психиатрична клиника.

Участват Уинона Райдър (Сузана), Анджелина Джоли (Лиса), Британи Мърфи (Дейзи), Джаред Лето (Тоби), Упи Голдбърг (Валъри), Ванеса Редгрейв (д-р Соня Уик) и др.

Анджелина Джоли получава „Оскар“, „Златен глобус“ и Награда от Гилдията на филмовите актьори за поддържаща женска роля.

„Злокобен остров“ на Мартин Скорсезе

„Злокобен остров“ е американски психологически трилър от 2010 година. Режисьор на филма е Мартин Скорсезе, а главната роля се изпълнява от Леонардо ди Каприо. Сценарият е писан по едноименната книга на Денис Лиън.

kinopoisk.ru

През 1954 федералният шериф Теди Даниълс поема разследването на случай с изчезването на пациент от лудница, разположена на остров. След започване на разследването странни събития го карат да си мисли, че е получил случая, защото лекарите експериментират с пациентите си. Теди тръгва по обещаваща следа, но управата на болницата не му разрешава достъп до архивите, които могат да разрешат целия случай. Когато ураган прекъсва всички връзки с континента, Теди започва да се съмнява във всичко – в собствените си спомени, в партньора си, дори в разума си. Теди прави нови и все по–тревожни открития относно случая и самия остров, като същевременно започва да се чувства и изглежда все по–болен. До края на филма напрежението нараства постоянно, докато един обратен завой преобръща цялата история и остава зрителя напълно безмълвен.

sh_04

Безкомпромисната атмосфера въздейства тотално на зрителя, като го пренася директно на мястото на действието и го прави част от него. Забележително за „Злокобен остров” е, че в него умело са преплетени похвати от киното от средата на 20 век (когато се развива и действието) с модерни драматургични техники, въздействащи дълбоко върху зрителя. След старта си в Съединените щати и Канада само за премиерния си уикенд продукцията привлича 75,1 милиона долара, като заема първо място в американската боксофис класация.

Темата за психичното здраве е много тънка. Режисьорите и актьорите, които предприемат това пътуване в дълбините на човешката душа, разкриват пред публиката един различен свят, потопят зрителя в друго измерение, което неминуемо ни принуждава да се замислим за важните за всеки човек проблеми. 

снимки: кадри от филмите

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)