IMG_0333

Нека сме „Заедно за повече български деца“!

06 юни 2018

На 5 юни в популярния ресторант Andre в столицата се състоя първото събитие от благородната инициатива „Заедно за повече български деца“. Автор и създател на идеята е Ивелина Рускова, която не крие, че цели 12 години се е борила с репродуктивни проблеми и точно това я е подтикнало към възможността да помогне и на други жени, минаващи по същия труден път.

Ивелина Рускова с двете си дъщери, снимка: Михаела Борисова, In Life

Ивелина Рускова с двете си дъщери, снимка: Михаела Борисова, In Life

„Когато тази година бях поканена като лектор за фондация „Искам Бебе“, се запознах с много жени, изпитващи трудностите, с които се сблъсках преди раждането на двете ми дъщери. Това е едно изключително трогателно изживяване, защото някои от тях са минали над 10 инвитро процедури и въпреки неуспеха, все още не са загубили духа и желанието си един ден да прегърнат собствената си рожба“, споделя тя. Най-голямата трудност в това отношение обаче е фактът, че държавата дава безплатно само до 3 опита и то на жени до 42-годишна възраст, а след това скъпата процедура не е финансово възможна за всяко семейство.

Параскева Джукелова (вляво) също е минала по този път.. снимка: Михаела Борисова, In Life

Параскева Джукелова (вляво) също е минала по този път.. снимка: Михаела Борисова, In Life

„Успеваемостта при инвитро процедурите е от 25 до 30% и не дава гаранция за забременяване. Но започнеш ли по този път, е трудно да се спре“.

Така, на 5 юни първата благотворителна вечер от „Заедно за повече български деца“ вече е факт. Изненадата е петстепенно меню, приготвено лично от шеф Андре Токев, а сред гостите личат и някой доста популярни имена като актрисата Параскева Джукелова, ТВ водещият Иван Христов и др.

„Подпомогнахме общо 3 двойки с репродуктивни проблеми. Две от тях получават директна инвитро процедура с проследяване на цялата бременност, благодарение на болница Аджибадем Токуда, а сумата, която събрахме – 3020 лв. даряваме за третата двойка“, допълва Ива.

Иван Христов в компанията на друг Андре(й) - шеф Токев. Снимка: Михаела Борисова, In Life

Иван Христов в компанията на друг Андре(й) – шеф Токев. Снимка: Михаела Борисова, In Life

Тя не крие желанието си да организира регулярно през годината подобни срещи, за да подпомага не само семейства в нужда, но и появата на повече български деца. А фактите говорят достатъчно сами по себе си – с всяка изминала година раждаемостта у нас пада стремително, като 2017-а е рекорд в негативно отношение – едва 57 175 бебета. Двойките с репродуктивни проблеми у нас пък са близо 150 000, като почти всяка шеста двойка (или около 15%) изпитва трудности в зачеването. И точно затова и името на самата инициатива съвсем не е случайно – „Заедно за повече български деца“…

Виж още снимки! 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)