Народен театър "Иван Вазов"

„Нематериалното културно наследство на Словения” гостува в София

17 ноември 2018

На 20 ноември от 13:00 часа в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов” ще бъде открита изложба на тема „Нематериалното културно наследство на Словения”.

Ръчно производство на хартия и приготвяне на белокрайнска погача са само част от елементите на нематериалното културно наследство на Словения, представено в изложбата на Етнографския музей на страната. Мобилната експозиция гостува в София от 20 до 27 ноември и ще може да бъде видяна в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Тя съдържа повече от 50 фотографии, които документират обичаи, знания и умения, предмети, артефакти и социални практики.

Плакатът на изложбата

Плакатът на изложбата

Словения ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство през 2008 г. Главната институция, отговаряща за опазване на нематериалното културно наследство на страната, е Словенският етнографски музей, който от 2011 г. насам изпълнява ролята на Национален координатор. От 2008 г. се попълва и Регистър на нематериалното културно наследство, воден от Министерството на културата. Към края на 2017 г. в него се съдържат 61 елемента, от които 10 са обявени за нематериално културно наследство от национално значение, а 2 са вписани в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Изложбата се организира от Областна администрация Област София с подкрепата на Регионален център-София, ЮНЕСКО и Столична община.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)