d4f9c11f4159e8e0c896b4d9c70e3ea6

Необикновена картина на Пикасо бе продадена в Лондон за почти 70 млн. долара

12 март 2018

Кубичният многоцветен портрет „Жена с барета и карирана рокля” (Мари-Терез Валтер)” на художника Пабло Пикасо беше продаден на търг в Лондон за близо 70 млн. долара. На платното си Пикасо обединява любовта, която изпитва едновременно към две жени в живота си тогава. На преден план той увековечава своята приятелка, модел и муза Мари-Терез Валтер, която тогава е на 28 години, но в сянката й се прокрадва и „образът“ на бъдещата му любовница – френската художничка Дара Маар.

„От всички стилове на художника през десетилетията този в най-голяма степен олицетворява наследството на Пикасо като портретист на жени”, коментира Томас Бомпард от отдела „Импресионисти и модерно изкуство” на аукционната къща „Сотбис”, която предложи картината на търга.

Пикасо рисува „двойния портрет“ няколко месеца, след като създава и шедьовъра си „Герника”, посветен на едноименния испански град, който германските съюзници на Франко сриват със земята през 1937 година по време на Гражданската война в Испания. „Жена с барета и карирана рокля” (Мари-Терез Валтер)” е едно от общо 13-те произведения на виртуоза, които бяха предложени и закупени на аукцион за последните няколко дни.

Макар и да не е официално потвърдено, „Блумбърг“ издава, че зад покупката на всичките платна през последните два дни стои международната художествена консултантска фирма Gurr Johns. Тя е спечелила 4 картини на испанския художник на търг на „Сотсбис“ и 9 от „Кристис“, като за целта е пръснала повече от 155 млн. долара.

С офиси от Лондон до Лос Анджелис, Gurr Johns предлага художествени оценки, частни продажби и финансиране. Не е ясно дали компанията е купувала за един или няколко клиенти, както и дали това са единствените творби на Пикасо, които е закупила през тази седмица. /БГНЕС

снимка: notizie.virgilio.it

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)