Bundles of Paper Currency

(Не)официалните списъци на най-важните депозанти в КТБ

04 юни 2015

В медиите и социалните мрежи от няколко дни се въртят  списъци с привилегированите депозанти в КТБ. Те са неофициални, разбира се, но с тенденцията да се окажат верни, както стана с подобния списък с депозити над 100 000 евро, който бе публикуван неофициално и се оказа верен, доколкото никой не опроверга посочените суми.

Според actualno.com, който обобщава различните публикации, собственичката на медийни компании Ирена Кръстева, синът й и депутат от ДПС Делян Пеевски и съдиите Васил Петров и Таня Радкова са сред преференциалните клиенти на КТБ, които са успели да изтеглят парите си преди банката да бъде обявена в несъстоятелност. Списъците са предоставени от неправителствената организация „Ние гражданите“, на които се позоваха преди няколко дни от „Гласове”. „Това са списъци не на VIP, а на PIP вложителите – Politically Important Persons“ (бел. ред – политически важни личности)“, заяви пред Клуб Z Вера Ахундова, председател на „Ние, гражданите“. „Информацията в тях е 100% вярна. Екипът ми е работил от повече от година, за да събере и съпостави данните“, категорична е Ахундова. На страниците си журналистите от разследващия сайт Биволъ заявиха: „Можем да потвърдим от втори източник, че изтеклите списъци са автентични. Освен това по тях може да се установи кои фирми и лица са си преместили парите от КТБ преди да започне медийната и прокурорска атака срещу банката.

Ето и присъстващите в списъците:

Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева е изтеглила 114 милиона лева от Корпоративна търговска банка в рамките на 20 дни – от 31 май до 20 юни 2014 година“, каза Ахундова.

„Си Ди Дивелопмънтс“, за чийто действителен собственик се сочи Ирена Кръстева, е изтеглила 87,4 млн. между 31 декември 2013 г. и 31 май 2015 г. Към 31 май салдото на фирмата е 4 320 лв. Същевременно „Балканска медийна компания“, вече официално еднолично притежавана от Ирена Кръстева (справка в Търговския регистър), е изтеглила 10,2 млн. лв. за първите пет месеца на миналата година.

В списъка не липсват и имена на съдии. Сред тях са членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Васил Петров и Румен Георгиев. Първият е известен с това, че е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете, пише Mediapool. Петров стана член на ВСС от парламентарната квота по предложение на ДПС и впоследствие оглави дисциплинарната комисия във ВСС. Васил Петров е изтеглил всичките си 187 783 лева от КТБ, въпреки че влогът му е бил гарантиран. Същевременно Румен Георгиев, излъчен от квотата на следователите, е изтеглил 106 013 лева.

Почетният председател на ДСП Ахмед Доган също има голям влог в КТБ, но според списъците на неправителствената организация, той не е успял да изтегли парите си от фалиралата банка. Към 31 31 декември 2013 г. по сметката му има 891 229 лв.

Освен основния списък от неправителствената организация са предоставили и два допълнителни – на лица и организации, свързани с БСП и с ДПС. Сред списъка на БСП личат имената на Евгени Узунов, Минчо Казанджиев и Георги Мърков. Сред имената, свързани с ДПС, освен тези на Ирена, Кръстева, Делян Пеевски и Ахмед Доган, могат да се видят имената на Емел Етем Тошкова, Веселин Пенев, Васил Петров и Веселин Пенев.

Съвсем скоро временната комисия за проверка на обстоятелствата около случая с Корпоративна търговска банка ще излезе с общ законопроект за промени в Закона за кредитните институции, които по същество предвиждат отпадане на банковата тайна за банки изпаднали в несъстоятелност. Промените предвиждат по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и на министъра на финансите синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити.

Целият списък може да видите ето тук: СПИСЪКЪТ

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)