мляко

Неочаквана опасност от суровото прясно мляко

13 февруари 2018

Специалисти от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ установиха, че употребата на суровото прясно мляко е свързано с разпространението на устойчиви към антибиотици инфекции. За това съобщава ArsTechnica.

През 2016 г. в щата Колорадо са регистрирани 12 случая на инфекция с бактерията Campylobacter jejuni, която нанася поражения на стомашно-чревния тракт с образуването на вторични огнища в други органи, абсцеси и некрози.

Въпреки че продажбата на сурово прясно мляко в държавата е незаконно, някои фермерски стопанства заобиколили забраната. Епидемията обхванала 171 ферми, но само 91 от тях спряли да раздават мляко след предупреждение от страна на властите.

Изследователите отбелязват, че увеличаването на броя на огнищата на инфекция с Campylobacter jejuni, се е дължало на непастьоризирани млечни продукти от 2015 г. Като се имат предвид епидемиологичните показатели от 1993 г. насам, четирикратно се е увеличила заболеваемостта. Рискът от замърсяване с бактерии поради консумацията на сурово мляко е 150 пъти по-висок от този при пастьоризираното мляко.

Симптомите на Campylobacter jejuni включват висока температура, чревни спазми, повръщане и диария, като микроорганизмите могат да се срещнат във вода и храни, включително мляко. В този случай бактериите са резистентни на три антибиотици: тетрациклин, налидиксова киселина и ципрофлоксацин.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: glavk.info

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)