IMGP1474

(Не)познатият турски остров Босча Ада

28 май 2015

Турските острови в Егейско море  не могат да се похвалят със славата на гръцките. Дори за много от тях не сме и чували. Но, ако пътешественическият дух случайно те доведе до тях, тогава  разбираш какви скрити бижута са.

IMGP1330

Точно така! Случайно! Пътешествието ни започва от космополитния Истанбул, на борда на очарователна яхта и… напред към Егейско море. Пътят задължително преминава през прочутите Дарданели, които са не само географско понятие, а и историческо място. Тук по време на Първата Световна война е знаменитата битка, когато турците, под ръководството на Мустафа Кемал Ататюрк, устояли на противниковите сили и Чанаккале бил обявен за “непроходим”. В чест на 500 хилядите войници, дали живота си на Галиполи, полуостровът е превърнат в национален монументален парк.

IMGP1424

 И до днес в залива казват, че има толкова потънали кораби, снаряди и желязо, че водата е „метална“. Мемориалът на жертвите, в близост до старата крепост е истински респектиращ и доказва почитта на поколенията към жертвите. Ако в Дарданелите видите много яхти, плаващи под флага на Австралия, то това има своето историческо обяснение. В битката за Чанаккале са загинали много австралийци, участвали на страната на съюзническите сили и поколенията отдават своята почит и уважение, докато пътешестват по сините води на Егея.

IMGP1408

Всъщност мястото е стратегическо от дълбока древност и космополитни битки са се водили по тези места. Дори най-голямата война на древността, възпята от Омир – Троянската война. Недалеч от днешния град Чанаккале са останките на древна Троя, а прочутия кон от култовата холивудска лента с участието на Брад Пит е подарен на града и е ситуиран на крайбрежната улица.

IMGP1469

Още 40 минути по море и ето, че на хоризонта се появяват зелените хълмове на малкия Босча Ада. За тези, на които турския е далечен език, да уточним, че  „ada“ означава “остров“.   Той е един от най-северните  турски острови и притежава дължина от една 43 км. Очарователната малка марина ни посреща и зеленината и спокойствието ни превземат на момента. Във въздуха витае онази островитянска култура, която веднага изхвърля от мозъка и сетивата стреса и забързания ритъм. Със всяка крачка сякаш потъваш в безвремието и започваш да осъзнаваш, че на Земята имало и такива вълшебни места, където времето е спряло, където никой не бърза за никъде, където липсата на интернет е добра новина.

IMGP1512

Островът е уникален микс от гръцка и турска култура. Векове Босча Ада е бил гръцки остров, от което време са останали непокътнати белите къщи, вятърните мелници, православния храм и синьото. Много синьо – във всеки детайл.  След политическите катаклизми през 1975 година, когато островът вече е в пределите на Турция, гърците го напускат.

IMGP1480

Но оставят своя почерк. Към него, обаче, с днешна дата турците прибавят и ориенталските усещания и богатата си морска култура. Резултатът е един прекрасен микс на култури.

Блестящ от чистота и подреденост, потънал в зеленина и цветя, островът предлага своите тайни на туристите, дошли от всички краища на света. Местното население е около 2300 души, но от началото на май Босча Ада започва да нараства от приключенци, та чак до края на октомври. Турците от Чанак кале и Истанбул много обичат това място и са основните туристи тук. Но по кълдъръмените улички можеш да чуеш всякаква реч – германци, италианци, англичани, намерили пътя до този неизвестен къс земя.

IMGP1485

На острова живеят няколко българи. Най-прочут от тях е зъболекаря Ахмед, който на чаша Yeni Raki ни разказва как е попаднал тук – роден и израсъл в България, той е принуден по време на възродителния процес да се премести в Турция. Вече бил завършил Медицина в България и приравнявайки образованието си в южната ни съседка, попаднал по „разпределение“ тук, на този остров. И така си и останал на него. Днес негови клиенти са туристите от цял свят, а много от тях идват специално в кабинета му през ваканцията, за да разкрасят усмивката си.

IMGP1486

Крайбрежните ресторанти предлагат най-вкусната морска кухня, приготвена по турски и обсипана с характерни подправки. Типичните ориенталски салати, кьопоолу и бюреци са чудесно предястие към прясната риба и морските гозби. Каквото и да поръчате, няма да сбъркате! А прословутото турско гостоприемство и обслужване ще направи деня ви още по-приятен. Ако попаднете тук, задължително поръчайте булама – цяла риба, печена със зеленчуци и зехтин, чиято рецепта специално за вас споделили готвачът  на един от крайбрежните ресторанти.

IMGP1487

По централната кълдъръмена уличка попадаш в света на сувенирите и цветовете на острова – талисмани, ръчно плетени шалове, китни гривни, синьото око на късмета във всевъзможни вариации и приложения и стотици малки фигурки. За колекциата от спомени трудно избираш кое по-напред  да купиш.

IMGP1490

IMGP1496

Особено внимание събират парцалените кукли  за различни добри пожелания и късмет. Те са характерни само за Босча Ада и едва ли ще ги срещнете на друго място.

IMGP1521

Цветовете препълват очите, емоциите се успокояват и започваш особено да се харесв аш в новото си островитянско състояние. Именно затова света е прекрасен – защото е шарен и различен, пъстър и красив. Богатството на различните усещания…

IMGP1522

текст и снимки: В. Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)