Непоказвани творби на Златю Бояджиев в Италианския лицей

22 ноември 2016

Непоказвани досега творби на известния български художник Златю Бояджиев бяха изложени за първи път в София в Италианския лицей в Горна Баня. Той е един от най-популярните български автори на двадесети век. Златю Бояджиев започва да работи с неокласически маниер при композирането на сцени със сюжети от селския бит. След това стилът на художника се променя рязко в посока на гротесковата образност, включваща много фигури в композициите и експресивна цветност.

Цена Бояджиева решава да изложи творби на своя дядо, които не са показвани до този момент, именно в лицея в Горна Баня, за да се докоснат децата до изкуството на изучавания от тях в училище творец. Освен на нескрития интерес на възпитаниците на Италианския лицей, към изложбата проявиха внимание представители на много медии, родители и специалните гости. Самият Златю Бояджиев е обичал картините му да бъдат съзерцавани от хората. Затова и Цена Бояджиева се решава на тази крачка – да подреди непоказвани творби на своя дядо в едно училище, където е учила нейната дъщеря Елена, а сега учи нейната внучка Беатрис.

Редом до уникалните творби на гениалния Златю Бояджиев бяха експонирани и инсталациите на Иван Яхнаджиев, които той е правил сам с помощта на неговите ученици. Изключително авангардни неща, които се отличават с невероятна експресивност и впечатляващо внушение. Художникът Иван Яхнаджиев е преподавател в Италианския лицей в Горна Баня и още от най-ранна възраст заразява с любов към изкуството децата.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)