Ensalada-Cesar1

Несравнимата кухня на Италия (част II)

19 март 2016

Така наречените спагети „Карбонара“ също незнайно защо в България се сервират със сметанов сос и са варят до разкашкване, въпреки че правило номер едно в италианската кухня е винаги пастата да се вари в много вода и да е „ал денте“ – ле-е-е-ко недоварена… а навремето това е било храната на миньорите – „карбон“ означава въглища. Сварените спагети ал денте се объркват с 1-2 жълтъка, добавя се ситно нарязана и изпържена панчета (бекон, парченца сланинка с месо), поръсва се с бял пипер, малко настъргано пармиджано и това е. А най-вкусни спагетите стават само с добавени ситно нарязани и запържени в зехтин лук, чесън, счукана суха червена чушка, розмарин и лимонов пипер. Така ми ги поднесе една засмяна баба от Порто Венере, Чинкуе терре. И след тези малки „тайни“ – нека да продължим с тази поредица

Салата Цезар, както я приготвя чеф Дино!
Забравете за всичките глупости като пиле, скариди, варени яйца, които вкарват в така наречените салати Цезар. Оригиналната рецепта ми я показа чеф Дино, много е проста, но за това е и съвършена. Първо ви трябва точната салата – не е като нашата зелена салата, но не е и Айсберг, по супермаркетите се продава като салата „Романа“ или римска. Другото важно нещо – листата не се режат, а се късат с ръце на средно големи парчета. Заливката задължително се приготвя в дървена гаванка или поне стъклена/порцеланова, но в никакъв случай не в метална и се ползва дървена лъжица. Смачквате с лъжицата в гаванката 2-3 филета от консерва аншоа с 4-5 скълцани скилидки чесън, щипка сол и сока на 1 лимон. Като получите гладка кашица, прибавете 3 жълтъка и бъркайте усилено, докато се получи гладък сос с по-светъл цвят. Започнете да прибавяте бавно на тънка струйка, като продължавате да бъркате с лъжицата, слънчогледово олио до получаване на желаната гъстота. Аз лично предпочитам заливката да е по-гъста. Овкусете със смлян бял пипер и залейте салатата. Поръсете отгоре настъргано сирене Пармeджано и малки хлебни крутони. Само това е, но и повече не е нужно (на горната снимка)!

Imagem 777

Сопа Романа или доматена супа по Римски
Запържете в зехтин една глава лук, ситно нарязан, добавете като стане лукът златист и парченца бекон или панчета. На края прибавете пресован чесън. Един буркан белени домати ги нарежете на парченца и изсипете в тигана при останалите съставки, задено с доматения сок, добавете и 2 с.л. доматено пюре. Оставете на бавен огън да се посгъсти през това време в тенджера сложете да заври подсолена вода и изсипете една ч.ч. макарони или друга паста – панделки, охлювчета, важно е формата да не е тънка и дълга, като на спагетите. Прецедете пастата, когато е готова, като запазите две чч от водата, в която е вряла. Щом доматеният сос се сгъсти, изсипете го в блендер или пасирайте, разредете до желаната гъстота с водата от пастата и изсипете в супата сварените макарони. Заквасете с малко течна сметана, гарнирайте с пресен босилек и се наслаждавайте като римляните!

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимки: wikinoticia.com, sagradossabores.blogspot.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)