TON_6882

Най-голямото нестинарско шоу се състоя в София

21 май 2017

Снощи, в съботната вечер, нощния живот на София бе много силен и наситен с нестандартни събития. Не става дума за традиционните купони по клубове и пиано барове, а за наистина интересни и стойности прояви. Освен традиционната Нощ на музеите, която за пореден път събра в храмовете на Музите хиляди софиянци, пред Паметника на съветската армия се състоя и невиждан огнен спектакъл.

TON_6885

Подобно грандиозно нестинарско шоу се прави за първи път не само в София и България, а дори и в Европа. Или поне такава е заявката на организатори. Ще се съгласим в значима степен с това.
Огненото шоу се състоя на 20 май  2017г, в центъра на София, пред Паметника на Съветската армия в Княжевска градина от 17.00ч до 22.00ч. Наслова бе „ДА ЗАПАЛИМ И СЪХРАНИМ ОГЪНЯ БЪЛГАРСКИ!“

TON_6884

Организатори бяха Столична община – дирекция „Култура“, Български арт и фолклорен център „Нестия“, Фондация „Бъдност за талантите на България“ .
За първи път в България и Европа се организира Фестивал на нестинарството от такъв мащаб. Нестинарството е един от най-древните и обичаните от българите ритуали и се радва на голям интерес.

TON_6887

TON_6886

Огненото шоу на нестинарите бе на 4 огъня едновременно / всеки с диаметър 5м/, изпълнено от 16 от най-добрите, автентични нестинари на България  от района на Странджа. Под звуците на специален музикален съпровод, програмата на вечерта включваше най-голямото нестинарско хоро, богата фолклорна програма, фермерски пазар, фолклорно шоу с гайди и тъпани. Гости на фестивала бяха  едни от най-известните фолклорни ансамбли и изпълнители – Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, Джина Иванова, Златка Ставрева, фолклорни ансамбли „Здравец“, „Бисерче“, „Светлина“ и др.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)