Нефертити

Нефертити се оказа погребана в гробницата на Тутанкамон?

13 август 2015

3300 години след смъртта на легендарната Нефертити, една от най-големите археологически загадки – това, къде се намира тайният й гроб, най-вероятно вече е разкрита. По думите на британския археолог Никълъс Рийвс, египетската царица е положена не другаде, а в гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете (където се намират и други древни пирамиди).

Ученият е стигнал до това заключение, след като сканирал стените на гробницата със скенер с висока резолюция и открил поредица пукнатини и скрита врата под пластовете рисунки, с които са обсипани. Така той стигнал до извода, че тук съществува тайна стая, която древните египтяни са се опитали да скрият.

Бюстът на Нефертити в Египетския музей в Берлин.

Бюстът на Нефертити в Египетския музей в Берлин.

В негова подкрепа говори и факта, че размерът на гробницата на Тутанкамон винаги е бил обект на анализи, тъй като тя е твърде голяма отвън и твърде малка отвътре. Разбира се, самият Рийвс не е изцяло категоричен в оценката си, но е на мнение, че ако не греши, това би променило изцяло историята на археологията.

„Ако греша, никой не губи нищо, но ако съм прав, говорим за най-голямото откритие в цялата история“, коментира египтологът, който работи в Университета в Аризона.

Само можем да гадаем какви ли още съкровища крие гробницата на древния фараон...

Само можем да гадаем какви ли още съкровища крие гробницата на древния фараон…

Иначе както е известно, фараонът Аменхотеп, съпругата му Нефертити и синът им Тутанкамон се считат за може би най-влиятелните и известни владетели на Древен Египет от епохата на Новото царство. Мястото, на което почива Тутанкамон е открито още през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър, но опитите да се стори същото с гроба на легендарната царица до този момент бяха абсолютно неуспешни.

Снимки: Historyblog.com

Текст: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)