SONY DSC

(Не)харесваните забележителности (част II)

12 юни 2015

Полемиките около паметника на цар Самуил не стихват, а се разгарят все повече и повече. Дали и той ще има шанса да се нареди в класацията на (не)харесваните забележителности, това ще покаже само времето. А сега ви предлагаме да се запознаете и с втората част от нея.

Подковата в Туури, Финландия – тук като че ли мнението трудно може да е спорно. Паметникът (на горната снимка), който представлява огромна златна подкова, се намира буквално в центъра на града (на входа на втория по големина търговски център в страната – Veljekset Keskinen) и е там единствено заради суверието на финландците, че носи някакъв късмет. Факт е обаче, че вече години наред местните не крият срама си от архитектурното чудо, което трябва да признаем, определено е доста близо до определение като „кич“.

Памятник_Петру_I_(Москва)

Статуята на Петър Велики в Москва – дело е на грузинския дизайнер Зураб Церетели по повод 300-годишнината на руската флота (чийто основател е цар Петър I) и е построена през 1997 г. Високата колкото 15-етажна сграда статуя обаче действително е спорна като композиция – по-скоро напомня на реклама на поредния фентъзи блокбъстър в Холивуд, отколкото на елегантно историческо творение. За сравнение ще посочим и, че същият дизайнер на няколко пъти се пробва с предложения за фигура на Христофор Колумб в САЩ, но всеки път тя бяха категорично отхвърляни.

Bus_Terminal_NewYork

Автобусният терминал в Ню Йорк – макар да е основната обществено-транспортна връзка на Манхатън с останалата част от САЩ и най-натоварената автогара в света по обем на трафика, терминалът определено предизвиква доста неприятно усещане сред местни и туристи. Причината е, че тя все още не е завършена, а металното й туловище напомня на клетките на затвор – място, на което едва ли много от нас мечтаят да попаднат някога.

0478ba7b-1f13-4d69-8a64-6aaca49df285-2060x1236

Новата скулптура в градините на Версай – дело на британския художник Аниш Капур, инсталацията, която е поставена директно сред естетическите достойнства в парка на двореца Версай, е определяна като „много, много спорна“. Тя е озаглавена с не по-малко причудливото й от визията си наименование“Мръсни ъгли“ и според французите намеква за „вагината на Мария Антоанета, която взима властта“. Неодобрението си изрази дори и консервативния кмет на Версай, но авторът й не се трогна особено и заяви, че всеки може да я интерпретира, както пожелае.

У нас

1300godini_Bulgaria

Паметникът пред НДК – ако в София има композиция, която със сигурност предизвиква неодобрението на столичани, то това е високият 35 метра паметник „1300 години България“ (или поне това, което е останало от него днес). Дело на скулптора, проф. Валентин Старчев, архитектурно-монументалният комплекс в София е построен за рекордно кратките 8 месеца (във връзка с откриването на НДК) през 1981 г., като е изграден от бетон, метал и месинг. В днешно време обаче, от скулптурата е останало само скелето и като че ли най-доброто решение е действително той да бъде съборен, а на негово място да бъде построено нещо друго.

pametnik_buzludja

Паметникът на Бузлуджа – още един монумент, напомнящ за отминалите соц. времена. Официалното му име е Дом-паметник на партията (БКП) и е издигнат през 1981 г. на връх Бузлуджа. Дело е на екип, ръководен от арх. Георги Стоилов, като се състои от куполна зала и 70-метров двоен пилон. На върха му са монтирани 2 петолъчки. Мозайките отвътре пък пресъздават борбите на комунистическата партия и изграждането на социалистическото общество. Според някои сградата има прилика с Гръцката православна църква в Уисконсин, САЩ, но ако попитате по-младите поколения българи, със сигурност ще оприличат паметника по-скоро на „летяща чиния, чието време да се издигне в космоса определено вече е дошло“.

текст: Митко Попов
снимки: Sbg-bg.eu, Panoramio.com, Infozauk.com, Telegraph.co.uk, Huffington Post

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)