Image_315109_126

Нешка Робева: Една легенда на 71

26 май 2017

На 26 май своя 71-ви рожден ден празнува голямата българска гимнастичка и треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. Родена през 1946 година в Русе, тя завършва хореографско училище, а после и ВИФ (днес НСА).

В края на 60-те и началото на 70-те години се състезава в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е конкурентка на легендата Мария Гигова. Най-големите й успехи обаче идват като треньор след края на нейната кариера.

Ето най-важното за голямата ни треньорка по художествена гимнастика:

Като състезателка взима участия в 4 световни първенства – 1967, 1969, 1971, 1973 година. От тях има общо 7 медала.

Повече от 20 години – през периода (1976-1999), е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика.

За почти 25 години треньорска дейност, нейните възпитанички завоюват 294 медала, сред които 7 абсолютни световни и 10 европейски титли.

Възпитаничката на Нешка Робева Мария Петрова е неизменно първа на три поредни световни първенства – Аликанте’93, Париж’94 и Виена’95 , с което повтаря успеха на Мария Гигова.

Робева поставя няколко спектакъла, които се радват на изключителна популярност в страната и в чужбина. Най-известните са „Два свята“ и „Орисия“, които се играят включително зад граница.

За изключителни постижения в работата си Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.

„Обичам България, но точно днес не я харесвам. Има много мизерия и много агресия. Прекалено много. Разпалват се нечисти страсти. Омраза се трупа. Безпросветност, алчност до затъпяване. И пак я обичам България…“ 

Това е Нешка!

По материали на: Dnes.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)