Не е СеТаа, Кристиан Костов, не е СеТаа!

18 юни 2017

БГ Радио е българска радио станция, излъчваща само българска музика. Стартира с концерт през 2001 година от фирмата „Метрорадио“ ЕООД. През 2005 станцията разширява обхвата си в България, като през 2007 година е купено от международната компания Communicorp. Постепенно се превръща в една от най-популярните радио станции в страната. От създаването си започва да раздава ежегодни музикални награди за българска музика – до 2010 конкуренция на тези на телевизия MM. Целевата му аудитория е между 18 и 45 години. Уважаваната от мен Ана Мария Тонкова беше музикален директор на БГ радио и един от неговите създатели (изписвам името й така, както предпочиташе самата тя – бел. авт.). За 15-ти пореден път БГ радио връчи своите награди за постижения в българската музика. В това няма нищо лошо, разбира се! Напротив, смятам, че постиженията на творците ни в тази област заслужават да бъдат оценявани по достойнство! Но… Защо винаги има едно „но“? Никога не съм си позволявал да коментирам подобни награди, тъй като не съм специалист в това отношение! Но съм завършил „Българска филология“ и заради това ще се опитам да взема отношение към един текст… На поредното връчване на наградите на радиото, което се състоя в Благоевград, Кристиан Костов получи цели четири: за изпълнител, за дебют, за БГ посланик, и за песен – за „Вдигам Level“, в която участва с дуото Павел и Венци Венц. И точно за „Вдигам Level“ става въпрос! По-точно – за нейния текст!

655-402-godishni-nagradi-na-bg-radio-2017

Кристиан Костов / снимка: БГ радио

Той звучи така, сякаш е бил надраскан от някой третокласник върху стената на училищния двор. Макар, признавам си, да съм чел много по-стойностни графити по столичните улици. И, за да не бъда голословен, ще ви предложа три цитата от него:

„Искам да купя самолет на мама, на мама. Oх! Искам от мене по-голям да няма, да няма.“

И още по-впечатляващото:

„Пу-пушката ти омекна, ма-май нещо е спекла.“

И това, което смятам за връх на поетичното творчество:

„Първо ги печеля с думи, а после ги печеля с чар. Правя им нагазаки, всичките са еднакви.“

Мисля, че няма нужда от повече! Няма да коментирам циничната подигравка с името на японския град Нагасаки, чиито жители изпитаха върху себе си последствията от атомна бомба, която им донесе толкова много смърт и разруха!

Кристиан, мило момче, след като накара цяла България да се гордее с теб, смятам, че просто не си могъл да си позволиш да участваш в записването на подобна „песен“! И няма значение, че тя е „създадена“ преди участието ти в „Евровизия“, защото това не може да е оправдание за един човек на изкуството… Защото в случая, чрез нея, ти не си вдигнал своя Level, а напротив, повярвай ми – твърдо и непоколебимо си го запратил някъде към посоката на абсолютната нула! Ще ти дам и един пример, макар и да съзнавам, че е далеч от темата. Участничките в конкурса „Мис Свят“, преди надпреварата в него, трябва да декларират, че никога и по никакъв повод не са се снимали голи… Ти си достатъчно умен, за да разбереш какво имам предвид!

Далеч съм от мисълта, че трябва да пееш за морето и небето, за птичките и звездичките! Но трябва да изпълняваш песни, в чиито текст, всеки средно интелигентен човек, да бъде в състояние да открие поне някакъв смисъл… А това, че тази песен е избрана за награда от аудиторията, ме натъжава още повече, защото започвам сериозно да се съмнявам в разсъдъка на повечето си сънародници…

За финал ще си позволя да перифразирам цитат от друга песен на твоите колеги Павел и Венци Венц:

„Не е СеТаа, Кристиан Костов, не е СеТаа!“

Иначе – честити награди!

текст: Марио Трифонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)