OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Не знам за Господ, но Юда е българин!

20 април 2017

Спомняте ли си тази емблематична реплика „Господ е българин!“, с която Николай Колев – Мичмана посрещна гола на Емил Костадинов, който осигури класирането на националния отбор на Световното в САЩ през 1994. Прочутият спортен журналист вече не е между нас, ето защо не бих искал да водя задочен спор с него. Може и да е, може и да не е – не знам! Но знам друго, че дори и Господ да не е българин, то Юда със сигурност е. И ако думите ми ви се сторят кощунствени, готов съм веднага да се обоснова.

Днешната дата е както повод за истинска гордост, така и причина да „носим йоще срама по челото“, както пише Иван Вазов в своята „Епопея на забравените“. Защо да се гордеем ли? Защото на 20 април, по стар стил, през 1876 година, в Копривщица избухва Априлското въстание, което е един своеобразен връх на българското националноосвободително движение. А защо да се срамуваме ли? Защото, сигурна информация за „това предприятье“, в което „всякоя възраст, класа, пол, занятье“, „зимаше участье“ османските власти получили от… българин – Ненко Терзийски от Балдово. Той получава не 30, а 200 сребърника, за да докладва всичко от първото българско народно събрание, провело се в местността  Оборище, край Панагюрище, на Али бей от Пазарджик. Според българската историография загиналите след потушаването на въстанието са около 30 000 души, докато според външни изследователи бройката на жертвите е не повече от 15 000 човека. Руският консул в Одрин Алексей Церетелев твърди, че по време на въстанието са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души, част от които са избити, а други са прогонени.

И за да не ме обвините в пристрасност, ще ви дам още един пример! Въпреки задълбочените спорове по въпроса вече е повече от ясно, че Апостола на свободата – Васил Левски, също е бил предаден от наш сънародник! Независимо дали това е бил поп Кръстьо или Димитър Общи…

Има ли нужда да припомням и това, че българинът Стефан Стамболов, който също участва в подготовката на Априлското въстание, е бил посечен от друг българин – предателят Михаил Ставрев? Всъщност, списъкът с предателства може да се окаже доста голям, ето защо мисля да спра дотук!

Накрая ми се иска да ви припомня един стар и много тъжен виц, в който се разказваше, че в Музея на нациите, до картата на България, бил поставен следният надпис: „Малка нация, съставена предимно от предатели“. Всъщност, във всяка шега има и частица истина, нали?

текст: Марио Трифонов
снимка: migfoks.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)