Емилиян Станев

„Не отнемайте на човека представата за прекрасното”: пет цитата от Емилиян Станев

28 февруари 2018

На 28 февруари, преди 111 години, в далечната 1907 г. е роден българският писател Емилиян Станев. Той е от град Търново и неговото истинско име е Никола Стоянов Станев.

Започва да публикува свои произведения през 1931 г. Сътрудничи на списанията „Съдба”, „Завети”, „Златорог”, „Изкуство и критика”, „Венец”, „Българска реч” и др. Автор е на разкази, социална и нравствено-философска проза, книги за деца и юноши, исторически романи и повести. Едни от най-известните му книги са „Вълчи нощи” (1943), „Дива птица” (1946), „Крадецът на праскови” (1948), „Иван Кондарев” (1958-1964), „Легенда за Сибин, преславският княз” (1968), „Антихрист” (1970), „Търновската царица” (1974) и др. Отива си от този свят през 1979 г.

Спомняме си за Емилиян Станев с няколко цитата от негови творби:

„Не отнемайте на човека представата за прекрасното, защото е по-потребна от хляба, тъй като пази в себе си извора на надеждите и без нея сме скотоподобни от алчност и земни блага.” – „Антихрист”

„Човек обича, затова търпи. Който нищо не обича, нищо не търпи…”

„Съветвам те да не се шегуваш с две неща – с хубава жена и с хубава книга! Хубавата жена ще те накара да се влюбиш, хубавата книга – да се срамуваш.”

„Всяко живо същество на този свят, и най-малкото, си има ъгълче, в което е непобедимо.”

„Тоя поглед я изплаши. Никой не беше я поглеждал така всеотдайно, така пламенно, с такъв предан и жадуващ поглед, в който нямаше никакво смущение и никаква прикритост. Стори й се, че го опозна в един миг и видя цялата му душа. И тя съзна, че отговаря на тоя поглед без да иска, с цялото си същество, по един необясним начин, сякаш внезапният, издиг на чувствата беше я понесъл като морска вълна.” - „Крадецът на праскови”

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: БНР

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)