park-2967709_1280

Не се прие допълнителен оптуск за майките у нас

27 септември 2019

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не подкрепи законопроект за промяна на Кодекса на труда на „Воля“, с който се предлага майките с деца до 18-годишна възраст да имат право на допълнително – за всяко дете, на един работен ден платен годишен отпуск за всяка календарна година.

Синдикалните организации заявиха подкрепа, Българската търговско-промишлена палата принципно подкрепи предложението, а останалите работодателски организации и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се въздържаха от подкрепа, като имат принципни съображения, обобщи председателят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова след заседанието на съвета.
В мотивите за предложението за промяна се отбелязва, че в Кодекса на труда е уредена възможността чрез колективен трудов договор да бъде договорен допълнителен платен отпуск за всяка работничка с едно или повече деца, но със законодателната промяна се въвежда задължителен такъв ден. Така промяната ще засегне всички майки, а не само тези, които са страна по колективен трудов договор, пишат вносителите.

МТСП не подкрепи законопроекта с аргументите, че през юли беше публикувана директива на Европейската комисия за равновесие между личния и професионалния живот, която трябва да бъде въведена в националното законодателство в рамките на тригодишен период, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)