0801

Никола Анастасов: Всеки чака деня, когато ще се засмее

04 април 2015

Българите се смеят повече, отколкото предполагаме. Тежко е, но ако не се смеем, преставаме да съществуваме. Затова всеки чака деня, когато ще се засмее.

Това каза големият български актьор и носител на „Икар“ за цялостно творчество Никола Анастасов дни преди премиерата на най-новия спектакъл, в който участва „Убийство в експреса“, предаде репортер на БГНЕС.

В постановката, която на 7 април ще се играе за пръв път на сцената на Сатиричния театър, Никола Анастасов влиза в ролята на застаряващ прокурор, пътуващ със своята съпруга за награждаване. Под режисурата на Петър Денчев до него застават Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Маргарита Хлебарова, Росица Александрова, Ивайло Калоянчев, Кирил Бояджиев, Константин Икономов.

Действието на пиесата пренася публиката във влака, където любовници на път за вилата, откриват, че човекът на седалката до тях не е заспал, а… мъртъв. И в този момент започва игра, в която присъстващите в купето са готови на всичко, само и само да запазят парите, властта и себе си. За да не бъдат замесени в случилото се, те дори са готови да изхвърлят мъртвеца през прозореца.

Дни преди премиерата усмивката не слиза от лицето на Никола Анастасов. Макар да играе цели 58 години на сцената на Сатиричния театър, той не крие вълнението си. Споделя, че за актьора най-мечтаното нещо е новата роля, премиерата, срещата с публиката… „И аз съм щастлив, че мога да осъществя още една такава среща. Дано спектакълът бъде така радостен и за зрителите“, надява се Никола Анастасов.

Казва, че черпи енергия от хората, с които работи. И все така продължава да се усмихва. „Толкова е хубаво човек да се усмихва след като е работил здравата! Въпреки награждаванията, празниците и болестите, изведнъж идва още нещо. Най-щастлив съм, че няма точка. Има запетайка, която отваря пътя към нови очаквания, още надежди. А всъщност това е животът – надежда. Надежда, че всичко което е било недъгаво, ще изчезне и ще се появят нови неща. И добре, че се появяват, за да съществуваме комиците, сатириците, протестиращите… За да може да съществува и тържествува едно общество. Ето това очакване е по-хубаво и от преживяването“, смята актьорът.

Зрителите преди всичко му дават вдъхновение. „Публиката те кара да се взираш по-дълбоко и да откриеш това, което не си открил в своето житие и битие. Това е най-хубавото. И всяка нова роля, която идва, е вид откривателство“, сподели Никола Анастасов.

Според него хората приличат на тези от“Убийство в експреса“, защото носят в себе си греха. Всеки има някаква вина. Тя лъсва, когато става дума за човешка съдба, каквато е трупът, когото хората от страх доубиват, за да останат недокоснати, да запазят славата, имотите, името си… „Много неща се крият в тези грехове. Пиесата разкрива човешките недъзи. В купето всеки, включително и аз, който играя застаряващ прокурор, е направил такива бели, от които би трябвало да се срамува, а въпреки това, весело отивам да ме награждават“, разказа още големият български актьор.

В пиесата до Никола Анастасов застава Александра Сърчаджиева, която съвсем скоро се присъедини към трупата на Сатиричния театър. „Нямам представа дали тази сцена ме е променила, но чувствам голяма свобода. Попаднах сред много добри актьори и прекрасни колеги. Израснах в този театър, но не си представях, че някой ден ще играя тук“, каза пред БГНЕС актрисата.

Александра Сърчаджиева разказа, че в „Убийство е експреса“, влиза в ролята на младо момиче, което през цялото време се опитва да убеди хората в купето, че трябва да кажат истината, но в крайна сметка не успява. Според нея цената на истината е висока, но трябва да се казва. „И 20, и 50 години да минат, лъжата рано или късно се разбира. Но за съжаление хората, които казват истината, винаги са неудобни“, подчерта Александра Сърчаджиева.

снимка: presa.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)