Louis Vuitton : Runway - Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2016/2017

Никола Гескиер: Как младежът от предградията на Лил се превърна в един от най-влиятелните дизайнери на нашето време

09 май 2018

Никола Гескиер, или както е наричан от модните журналисти – „новият месия”, предизвиква страхотен интерес от страна на модните критици още в самото начало на кариерата си за Balenciaga. Талантливият дизайнер придава един нов силует на „Баленсиага”, като не само се придържа с уважение към традициите на марката, но и с нестандартните си идеи й вдъхва изключителна привлекателност и провокативност.

Berluti : Front Row - Paris Fashion Week - Menswear Spring/Summer 2018
Но как започва всичко:

Никола Гескиер е роден в покрайнините на Лил на 9 май 1971 г. Той прекарва детството си в Лудун- малък средновековен град в района на Лоар. В близост до него, между другото, е град Сомюр, където е израснала майката на Никола и където е родена Коко Шанел – елемент без някакви обвързващи последици. Бащата на Гескиер притежава голф клуб, а майка му се занимавала с дома и е имала увлечения към модата. Момчето се е занимавало основно със спорт в детството: езда, фехтовка, плуване. Елегантните силуети на фехтовачи от бъдещите му колекции са именно оттук.
През 1983 Гескиер започва да се интересува от мода – не толкова от желание да стане дизайнер (по собственото му думи), колкото от желание да разсее провинциалната скука. Той прави скици на фантастични дрехи в училищните си тетрадки, драпира завеси и майстори обици.

Louis Vuitton : Runway - Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2015/2016
През 1986 г., Никола решава да прекара лятната си ваканция на стаж в модна къща с идеята да улови пулса на индустрията. Баща му му помага да напише презентационно писмо и Гескиер се озовава най-сетне в Agnes B Париж.

„Наблюдавах, разпечатвах документи и правех кафе.“, си спомня Никола.

Следващото лято той заявява, че възнамерява сериозно да обвърже живота си с модата и започва стаж в Corinne Cobson. Гескиер-старши прави упорити опити да върне младежа в училище, но Никола е непреклонен.

„Казах на баща ми, че няма да стана учител по физическо възпитание, както той иска. Казах, че отивам в Париж завинаги. Беше като във филм. Майка ми ридае, плача и аз, гара, куфари … И зад прозореца- Париж.“. Тогава Гескиер е само на 18 години.
През 1991 г. среща Мириам Шефер, дясната ръка на Жан-Пол Готие.
„Веднага щом го видях, веднага разбрах, че трябва да стане мой асистент. Гескиер и никой друг, защото беше умен и знаеше какво иска.“

Работата при Готие беше мечтана работа, тя носеше ценни знания. Но човешките взаимоотношения в студиото са чудовищни: Гескиер не издържа на натиска на недоброжелателите и напуска. Две години работи като свободен дизайнер, посещава фабрики, потъва в технологичния процес, работи усилено за Trussardi.

Louis Vuitton : Runway - Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2017/2018

През 1995 г. Гескиер започва работа в Balenciaga. В миналото тове бе велика модна къща, която стои наедно с Chanel, Dior и YSL. Диор нарича Кристобал Баленсиага „нашия господар“ – дизайнерът е обличал съпругата на Кенеди, Одри Хепбърн и светските лъвици от семейство Ротшилд. Но 90-те се превръщат за марката в години на продължителна агония: в активите има само една линия парфюми и безценния архив на маестрото. Гескиер счита тази работа за понижение- време, в което прави облекла за голфъри и погребални дрехи за японския пазар.

Много хора биха се съгласили, че съм на най-лошата позиция в света„. Но три години по-късно всичко се променя.

През 1998 г. ревюто на творческия директор на модната къща Жозеф Тилистер завършва с пълен провал. Гескиер по най-неочакван начин – по-скоро от отчаяние, отколкото от интуиция на ръководството – заема мястото на оскърбения дизайнер.

Първото шоу на Гескиер минава незабелязано: никой все още не го познава. Но талантът на французина не може да остане скрит задълго: новото хилядолетие Гескиер посреща с прозвището „най- авангардният дизайнер на годината“ по мнение на VHI/Vogue Fashion Awards. През 2001 г. CFDA ще го нарече „дизайнер на годината“, а Gucci Group ще придобие марката Balenciaga.
Сузи Менкес ще определи колекцията му като „абсолютно уникална“, Клои Севини ще признае в интервю за Vogue, че се прекланя прет панталоните му:

Те направиха живота ми значително по- лек.

Louis Vuitton : Front Row  - Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2017

Дори Кейт Мос, която обикновено не сипе похвали, ще каже, че без дрехите на Balenciaga не може. За първи път от много години – или дори десетилетия – парижкият бутик на марката едва се справя с притока на клиенти. Заради своето удивително усещане за мода сравняват Гескиер със самия Ив Сен Лоран.
През 2005 г. Списание Time включва Гескиер в списъка на 100-те най-влиятелни хора на годината и той е единственият дизайнер на дрехи в този лист. Balenciaga облича Дженифър Конъли и други звезди за Оскарите, шие сватбена рокля за Никол Кидман, и прави дизайна на костюми за обиколката на Кайли Миноуг. Под търговската марка „Balenciaga Edition“ излизат преосмислени класики на къщата.

w2000 (11)
Любовта към тесните панталони, уникалните блейзери и удобни обувки се превръщат в „пандемия“. В произведенията на дизайнера, очевидно, има влияние от спорта, но и от фантастиката: колекциите му често са упражнения на тема футуризъм.
Но през 2012 г., след 15 години работа в Balenciaga като творчески директор, Гескиер напуска френската модна къща по взаимно съгласие, както е посочено в официалните източници. На прощаване, дизайнерът показа най-силната и най-красивата сред всички останали колекции- пролет-лято 2013-та, която ще се помни от ценителите на модата завинаги.

Следващият поврат в кариерата на френския дизайнер е назначаването му за креативен директор на Louis Vuitton. Дебют за него е колекция есен-зима 2014 г.. Той дава на модерните момичета ярки и смели неща, които лесно да използват в ежедневния гардероб. И продължава да отгатва желанията на жените досега.

Текст: Пепа Попова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)